Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Депутатите приеха по-високи наказания и глоби за компютърни престъпления

[post-views]

Народното събрание одобри на първо четене по-високи наказания и глоби в случаите на компютърни престъпления, срещу интелектуалната собственост и детската сексуална експлоатация в интернет.

Депутатите гласуваха увеличаване на годините за лишаване от свобода при различни форми но онлайн детска сексуална експлоатация и при различни форми на виртуално склоняване на малолетни.

Завишават се годините затвор и глобите при кражба на интелектуална и индустриална собственост, като максималните наказания достигат до 6 години затвор и до глоба в размер на 15 000 лв.

Парламентът подкрепи текстове, които предвиждат при въвеждане на компютърен вирус в информационна система или компютърна мрежа нарушителят да се наказва със затвор до 7 години. Ако компютърната мрежа е част от критичната инфраструктура, се предвижда затвор от 5 до 12 години и глоба до 20 000 лв.

В случай на кибератака, която води до разкриване на лични данни, класифицирана информация или друга защитена от закона тайна, наказанието лишаване от свобода се увеличава на между 4 и 7 години.

За да влязат в сила, разпоредбите трябва да бъдат подкрепени и на второ четене.

Вносителите от Министерския съвет са предоставили статистика, съгласно която през първата половина на 2019 г. кибератаките, предназначени да причиняват щети, са се удвоили, като 50 на сто от атакуваните фирми са били в производствения сектор.

Източник: БНР

Най-ново

Избрани