Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай и Русия осуетиха в Съвета за сигурност опит на САЩ за нови санкции срещу Северна Корея

[post-views]
Съветът за сигурност на ООН ще обсъди в понеделник американските ракетни удари в Сирия и Ирак

САЩ влязоха снощи в конфликт с представителите на Китай и Русия в Съвета за сигурност към ООН по повод опита на Вашингтон за налагане на нови санкции на Северна Корея заради нейните ядрени и ракетни програми, предаде Асошиейтед прес.

Според агенцията дебатите в това заседание на Съвета изтъкват дълбоките разногласия между двата лагера и правят почти невъзможно за администрацията на Джо Байдън да издейства нова резолюция за санкции. Китай и Русия разполагат с право на вето и се обявяват за нови преговори с комунистическия режим в Пхенян, вместо да му бъдат налагани допълнителни наказания.

Постоянният представител на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Линда Томас-Грийнфийлд, която като ротационен председател на Съвета свика заседанието, каза, че ООН не може да чака Северна Корея да извърши „още провокационни, незаконни и опасни действия като ядрен тест“. Тя добави, че само през тази година КНДР е изстреляла пробно 17 балистични ракети. Халед Хиари, помощник на генералния секретар на ООН, уведоми Съвета, че за последните пет месеца Северна Корея е изстреляла повече ракети, отколкото през предходните две години общо.

През 2006 г. Съветът за сигурност налага първите санкции срещу Пхенян сред първия му ядрен тест. През годините тези санкции биват постепенно затягани с цел да бъдат ограничени севернокорейските ядрени и ракетни програми и тяхното финансиране, припомни АП.

По повод предложението на САЩ за нови санкции, сред които намаляване наполовина на износа на петрол за Северна Корея, посланикът на Китай Чжан Цзюн изрази вчера съжаление, че Съединените щати остават „цялостно привлечени от магнетичната сила санкциите“. Той каза, че преките преговори между САЩ и КНДР през 2018 г. са дали положителен резултати и на Корейския полуостров е започнала деескалация на напрежението, но американците не са отчели това и са предизвикали настоящата патова ситуация.

Заместник-посланикът на Русия в ООН Ана Евстигнеева подкрепи възраженията на китайския си колега с думите, че досега Съветът за сигурност „само затяга ограниченията, като пренебрегва позитивните сигнали от Северна Корея“. По думите ѝ проблемите на Корейския полуостров трябва да бъдат решавани мирно с политически и дипломатически средства.

Томас-Грийнфийлд заяви, че през последните четири години двама членове на Съвета за сигурност „блокират всеки опит“ за разширяването на санкциите срещу Пхенян и за попълването на списъка на лицата, компаниите и другите организации със замразени активи и забрани за пътувания. Тя визира по този начин Русия и Китай.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани