Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кремъл: Решението на Финландия за НАТО е заплаха

[post-views]
Русия отрича, че използва спирането на газа за България и Полша като инструмент за изнудване

Кремъл обяви, че решението на Финландия да се присъедини към НАТО „определено“ е заплаха за Русия и че разширяването на военния блок няма да направи Европа или света по-стабилни. Пред репортери по време на конферентен разговор, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че стъпките, предприети от Финландия за присъединяване към НАТО, са повод за съжаление и причина за налагане на симетричен отговор.

Президентът и премиерът на Финландия заявиха по-рано днес, че страната им трябва да кандидатства за присъединяване към военния алианс „без забавяне“.

От своя страна бившият президент Дмитрий Медведев, сега зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия предупреди днес Запада, че увеличаването на военната подкрепа за Украйна от страна на САЩ и съюзниците им рискува да доведе до конфликт между Русия и НАТО.

Подобен конфликт винаги носи риска да се превърне в пълномащабна ядрена война, пише Медеведев в „Телеграм“:

„Помпането на оръжия с Украйна от страните в НАТО, обучение на войници да използват западна екипировка, изпращането на наемници и ученията на държави от Алианса край нашите граници увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани