Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украински военни се учат в Германия да боравят с гаубици тип 2000

[post-views]

В Германия днес започна обучението на украински военни, които ще тренират на германски гаубици. Берлин обеща да дари на Украйна седем гаубици тип 2000 и преди това ще обучи украинците да боравят с тях.

От днес 40 украински войници започват обучение във военна база в германската провинция Райнланд-Пфалц. Те ще останат малко над месец, в който ще бъдат обучени да боравят с германските гаубици 2000.

Германия обеща 7 гаубици 2000 на Украйна. Те са тежки по 55 тона и помагат на армията със стрелба от голямо разстояние. Предимството им е голямата мобилност – те могат да спрат бързо във всякаква позиция и да стрелят с до 60 снаряда. След атаката сменят позицията бързо. Вдигат скорост до 60 км в час. Така избягват удар на врага.

Вчера вечерта украинският президент Володимир Зеленски разговаря с германския канцлер Олаф Шолц и са обсъдили отбранителната помощ. Говорител на германското правителство съобщи, че по време на разговора Шолц е подчертал, че от Русия зависи да спре незабавно военните действия в Украйна, да изтегли войските си и да възстанови суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Освен това двамата са обсъдили конкретни, практически начини за по-нататъшна подкрепа на Украйна и са се уговорили да продължат да поддържат връзка, добави говорителят.

Зеленски е информирал Шолц и за състоянието на преговорите за прекратяване на насилието.

Източник: БНР

Най-ново

Виж още

Избрани