Информационен център на Министерство на oтбраната

Ден на отворени врати във военния музей

Ден на отворени врати във военния музей

Венци ЖЕКОВ

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) посрещна своите посетители в Деня на храбростта с вход свободен от 10,00 до 17,00 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция. Гостите на музея имаха възможност да разгледат подготвената специално за празника изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“. Тя е посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“, чийто празник става и празник на армията. Освен всички степени на отличието, включително най-високите, в изложбата бяха представени оръжия и вещи от воинския бит, в които е вграден орденът. Сред тях са шпагата на цар Борис III, пиката на Самарското знаме, табакери, знамена с изображение на отличието и др. Духът на празника беше пресъздаден от фотографии на кавалери на ордена „За храброст“ и парадите през годините.

Атракциите с военен характер продължиха и с дегустация на емблематичната боб чорба. Тази година тя отново беше приготвена от военен готвач в полеви условия, този път обаче посетителите на Музея видяха най-съвременната полева кухня, която притежава Българската армия. За празничното настроение на всички посетители се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

С Ден на отворени врати 6 май беше отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top