Информационен център на Министерство на oтбраната

Журналисти се учат да оцеляват под обстрел и в плен

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Двудневен курс в НВУ учи репортерите да оцеляват в зони на кризи и конфликти.

20 журналисти от национални и регионални медии тренираха поведение в зона на кризи и конфликти в първия по рода си специализиран курс за репортери. Курсът беше двудневен и се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“, където

журналистите преживяха много емоции

и имаха възможност да проверят физическата си и психическата си издръжливост.

През първия ден заниманията започнаха с лекции за основите на международното хуманитарно право, за гражданско-военното сътрудничество, кризисна ситуация и кризисен PR. След това представителите на медиите учиха как на практика да приготвят багажа си, когато им предстои да тръгнат на мисия или в район, който не познават. Инструктори от Професионалния сержантски колеж показаха на журналистите как могат да си набавят вода, да я пречистят и да я направят годна за пиене, как да си запалят огън с подръчни средства, как да си направят заслон, за да могат да пренощуват безопасно в природата, как да използват ресурсите на природата, за да се прикрият. Занятието със старшина Йонко Христов, главен инструктор в Професионалния сержантски колеж, се превърна в кулминацията през първия ден. Инструкторът показа на репортерите как да оцелеят, ако попаднат в плен, като ги постави в ситуация, максимално близка до реалността, и им даде ценни указания какво поведение трябва да следват, за да запазят живота си.

През втория ден участниците в курса бяха оборудвани с индивидуални средства за защита – противогаз, бронежилетка, каска и очила и опитаха да окажат неотложна медицинска помощ.

Адреналинът на всички репортери скочи

когато те се оказаха в конвой на хуманитарна мисия и конвоят попадна под обстрел. Така те имаха възможност наистина да използват индивидуалните си средства за защита, за да оцелеят под куршумите и при химическото обгазяване.

„Аз имам повече от 25-годишен опит в професията, но това ми се случва за първи път. Попадала съм в екстремни ситуации, но разбрах, че много неща не зная. Всъщност идеята да разберем как работят военните и те от своя страна да разберат, че и ние работим и сме на едно и също поле, е брилянтна. Много тънкости научих и най-важното – неизпълнението на заповедите може да ти коства живота“, каза в края на курса кореспондентът на Българското национално радио в Русе Ася Пенчева. Тя призна, че за нея най-запомнящото се преживяване ще си остане пленяването. „Знаех, че ме поливат с вода, но усещах мириса на бензин и адреналинът ми скочи. Чувах звука на резачката и знаех, че няма да ме наранят, но, когато режеха крака на стола, усещането беше все едно режат моя крак. Защото мозъкът възприема действителността по друг начин, особено когато си със завързани ръце и с качулка на главата и нищо не виждаш около себе си“, каза още Ася Пенчева.

„Всички занятия бяха изключително добре подредени и градирани, така че когато стигнахме до конвоя, в който пренасяхме хуманитарна помощ, ние

вече имахме базови знания

за нашето поведение в такава екстремна ситуация и знаехме, че заповедите са важни, за да останем живи“, допълни и Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР във Велико Търново. „Моето най-върховно преживяване беше попадането в плен. Въпреки че знаех, че всичко е игра, усещането за реалност те завладява и не можеш нищо да промениш. Адреналин имаше и в конвоя. За мен всичко беше полезно и мисля, че сега се познаваме по-добре и това е взаимно. На нас ни е нужно да знаем как работят военнослужещите, да видим техните действия в екстремални ситуации и да знаем, че животът ни зависи от това, да сме организирани и стриктни. Мисля, че този курс е изключително полезен за журналисти, които стартират кариерата си“, коментира кореспондентът на Българската телеграфна агенция във Велико Търново Марина Петрова.
„Практическите занятия бяха изключително наситени с адреналин, с неща, които не съм виждала преди, въпреки че два пъти ходих в Украйна, за да отразявам събитията там. Ние не сме имали достъп до реални бойни действия, макар че имахме бойна акредитация, но не се чувствахме подготвени за това. Ние сме журналисти, не комбатанти, не може да правим каквото си искаме. В армията има стриктни правила, които ние трябва да следваме, и тук аз научих какво трябва да бъде поведението на журналистите, когато действаме заедно с военните – да преценяваме риска, да слушаме командите, да изпълняваме и да не се поддаваме на адреналина и да оставяме емоциите да замъглят преценката ни. Да не се хвърляме да снимаме и така да поставим екипа си в опасност или военнослужещите. Това е безценно“, сподели и Христиания Червенкова, журналист от bTV.
Всички журналисти получиха удостоверение за допълнителна специализация, които им връчи лично началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. „Направихме този курс, не за да учим журналистите как да си вършат работата, а за да ги провокираме

да погледнат работа си и през нашите очи

– очите на военнослужещите. Затова им наситихме двата дни с много събития, натоварихме ги и физически, и психически съвсем умишлено. Искахме не само да видят нашия живот, а и да им помогнем да научат повече за това, как да се пазят в една по-кризисна ситуация“, сподели бригаден генерал Маламов, а на журналистите каза: „Уважаеми колеги, надявам се, че след тези два дни Военният университет има още приятели във ваше лице. И се надявам, че от тук насетне вие ще сте по-уверени при отразяване на конфликти и кризи и ще знаете как да пазите живота си и живота на тези, които ви помагат“.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top