Информационен център на Министерство на oтбраната

Петър Стоянович се извини на ВМС

Петър Стоянович се извини на ВМС

След като началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров поиска до седмица, т.е. до 14 май, извинение от Петър Стоянович заради коментара му в съботното предаване от 7 май на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, по повод съдбата на подводницата „Слава“, на 8 май, неделя, бившият министър на културата изпрати до Пресцентъра на МО своето извинение. Той посочва, че е бил грешно осведомен и че е дал основание на представители на командването и личния състав на Въоръжените ни сили да се почувстват засегнати, каквото в никаква степен не е било намерението му.

Припомняме, че в това телевизионно предаване Петър Стоянович коментира, че „преди 20, 25 години подводница „Слава” е потънала в близост до пристанище, веднага щом е пусната на вода, а на единствената фрегата на българския военноморски флот не знаели как да угасят двигателя”.

От Министерството на отбраната на следващия ден реагираха така:

„Относно интервю на г-н Петър Стоянович в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“, излъчено на 07.05.2022 г., в което се засяга темата за способностите на Българската армия и отчитайки чл.5 и чл.10 от Закона за радиото и телевизията, Министерството на отбраната счита, че в сериозно актуално предаване следва да се избягват внушения, характерни за телевизионна комедия. В дните, когато българският военнослужещ изпълнява своя труден дълг към Родината, изречените думи в ефира на БНТ уронват авторитета на Българската армия и се приемат като обида към хората, на които обществото ни винаги разчита.

Българската армия има своите затруднения, но това не означава, че тя не изпълнява конституционните си задължения и поетите съюзнически ангажименти. Напомняме, че културата е важен елемент във формирането и в изграждането на бойния дух на военнослужещия, но дискутирането на въпроси, свързани с армията и засягащи националната сигурност, изискват висока морална отговорност!“.

Това не е първият случай, когато Петър Стоянович прави подобни изказвания.  В началото на февруари 2022 г. началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов изпрати становище отново по повод на предаването „Денят започва с Георги Любенов“. „Коментарите на г-н Петър Стоянович за Военното училище, чийто наследник сега е Националният военен университет „Васил Левски“, са обида за институцията и за всички офицери в Българската армия. …НВУ не „бълва“ кадри, а подготвя бъдещите офицери за Българската армия. Недопустимо и неетично е човек, който не познава в детайли дейността на институцията, да я коментира, оценява и осъжда…“, посочва началникът на НВУ.

Две седмици преди този случай по повод на информация в някои медии, че НАТО подозира генерал от ВВС в руски шпионаж, намесвайки името на командира на авиобаза Граф Игнатоево бригаден генерал Николай Русев, директорът на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на Министерството на отбраната Митко Димитров посочи, че появилата се информация категорично не отговаря на истината и цели да опетни името не само на един български висш офицер, но и на Военновъздушните ни сили.

По повод на коментара на Петър Стоянович за подводницата „Слава“ „завряха“ и социалните мрежи. Общественото мнение беше еднозначно. В този смисъл е добре, че извинението дойде сравнително бързо. Макар че капитан I ранг Кукуров поиска това да стане от ефира на БНТ.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top