Информационен център на Министерство на oтбраната

Русия трябва да спре намесите си в други страни, заявява бивш боец от компанията “Вагнер”

Посланикът на Русия в Централноафриканската република съобщи, че там се намират 1890 "руски инструктори"

Русия трябва да спре намесите си в чужбина и да се фокусира върху вътрешните си проблеми. Това заявява в интервю за Франс прес Марат Габидуллин, бивш боец от руската частна военна компания „Вагнер“.

Някогашният руски професионален военен, който днес е на 55 години, е първият член на страховитата паравоенна групировка, който говори публично и без да крие лицето си, посочва АФП.

Габидуллин е участвал от 2015 до 2019 г. в операции на вагнеровците в Украйна и Сирия. В излязлата вчера във Франция книга („Аз, Марат, бивш командир от армията „Вагнер“), той описва всекидневието на тази свръхсекретна структура, обвинявана в зверства, извършвани по-специално в Африка.

Руските власти твърдят, че нямат нищо общо с нея. Има обаче подозрения, че бойците тайно изпълняват задачи, поверени им от Москва.

„Вагнер“ е „нещо като малка армия“, чиито цели може да са различни според обстановката на терена, обяснява Габидуллин пред АФП. В редиците й служат калени наемници професионалисти, но също така романтици, пожелали „да се отъркат о войната“, и бивши затворници без шанс да бъдат приети в редовната армия, привлечени от заплатите, надхвърлящи възможните им доходи в Русия – от 1500 до 2200 евро според конкретната мисия.

Габидуллин твърди, че е служил десет години в армията на Русия и е лежал три години в лагер за убийството на гангстерски бос при „уреждане на сметки с бандите“. Той разказва за мисиите, в които е участвал, подкрепяйки проруските сепаратисти в Източна Украйна, а после силите на сирийския режим на Башар Асад. АФП прави уговорка, че не може да потвърди разказа му от независим източник.

Вагнеровецът заявява, че просто си е вършел работата, но споделя, че е бил „потиснат и разочарован“ в Украйна от „измамата с благородната кауза – уж да се защитят интересите на Русия“.

Колкото до Сирия, където бил тежко ранен с граната, „намесата“ на Русия там „не помогнала“ на сирийския народ, страдащ от глад и студ, смята той. По-добре да бяхме се съсредоточили върху вътрешните проблеми, но това е трудно. Трябваше да се занимаваме с тези проблеми и да ги решим и да действаме така, че хората да започнат да ни уважават и да ни се възхищават, за да станем пример за Украйна, казва той. „Тогава Украйна щеше да дойде при нас и нямаше да ни отблъсне“, разсъждава Габидуллин.

Подозирани в изстъпления в Мали, Либия и Сирия, според британското военно министерство вагнеровците действат и в Украйна, където Москва нахлу на 24 февруари.

Фактът, че Русия прибягва до наемници – практика, официално забранена в тази страна, е „доказан, неопровержим“, заявява Габидуллин, посочвайки в тази връзка по-специално видовете оръжия, използвани от „Вагнер“, и своята официална руска награда.

Той уверява, че не е бил очевидец на военни престъпления, извършвани от негови братя по оръжие. Но заявява, без да добави подробности, че е възможно наемниците „в някои случаи“ да са били използвани по начин, „противоречащ на всички морални норми и ценности“. Бившият военен се надява един ден да се върне в Русия, но признава, че засега това би било преждевременно, тъй като нов руски закон предвижда до 15 години затвор за разпространение на „лъжлива информация“ за действията на Москва в чужбина.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top