Информационен център на Министерство на oтбраната

Творците срещу войната

Писатели с позиция за събитието, което променя света

Последният брой на списание „Култура” е посветено на войната в Украйна. Изданието е събрало палитра от мнения на творци за събитието, което разтърси света на 24 февруари. Главният му редактор Тони Николов обобщава: „Проблемът е, че днешна Русия и демократичният свят просто живеят в паралелни светове. Путин според френската философка Шантал Делсол все още пребивава в „утопията на силата”, без да си дава сметка, че по този начин се изправя (както някога Хитлер) срещу огромния ресурс на западната цивилизация. Но и демократичният свят – изправен пред украинската трагедия, – би трябвало да проумее, че „светът на войната” се е завърнал. Че няма как само с добър личен пример „да трансформираме враговете си в съседи” (Улрих Бек). И че в един момент агресията ще трябва да получи адекватен отговор”.

Темата на броя задава въпроси в широка палитра. Живият класик на руската литература Людмила Петрушевска пише: На 83 г. съм. Моята професия е да показвам на читателите и зрителите причините и следствията. За да разберат всичко във всеки сюжет. Какво се случва и как завършва…

Журналистът и писател Сергей Лебедев говори за корена на злото, а Дмитрий Глуховски, също журналист и писател, предрича: „Предстои ни да научим още много”. Руският писател, поет и публицист Дмитрий Биков обобщава, че това, което се случва в Украйна, лишава Русия да бъде морален проповедник в обозримо бъдеще. „Нахлуването на Русия в Украйна неудържимо променя представите на Запада за света”, констатира Ан Апълбаум, известна с изследванията си за съветската диктатура. На български наскоро излезе „Червен глад: войната на Сталин срещу Украйна”. Шантал Делсол пише, че трагичното събитие в Украйна дава надежда да ни пробуди за историята. Не на последно място, за да разберем, че трябва да се въоръжим за бъдещите войни, дори да сме лишени от войнственост. А в интервюто си френският политически философ Робер Редекер казва: „Последиците от 24 февруари изобщо не заличават тези от 11 септември, а ги коригират и затвърждават. Единайсети септември погреба идеологията за края на историята, 24 февруари – европейското безгрижие. Ние, хората на Залеза, не можем да живеем както преди”.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top