Информационен център на Министерство на oтбраната

Украйна привлича Израел, Швейцария, Турция и Финландия към преговорите с Русия за “Азовстал”, съобщи Зеленски

Зеленски наложи санкции на 185 компании и лица, подкрепящи Москва

Украйна включва редица държави, сред които Израел, Швейцария, Турция и Финландия, в процеса на преговори с Русия за освобождаване на военните от завода „Азовстал“ в Мариупол. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за италианската телевизия „Раи Уно“, предаде Укринформ.

Украйна и международните й партньори – всички, които може да бъдат чути от Руската федерация, трябва сега да работят за освобождаването на защитниците на украинците, каза Зеленски. „Правим всичко, което зависи от нас. Дори правим повече от възможното. Не бива да спираме, трябва да се борим за всеки човек“, добави той.

Мирните украински граждани вече са евакуирани от „Азовстал“, затова сега въпросът е за ранените, за останалите живи военни. Но Киев не би желал да оставя там и телата на загиналите, защото семействата им чакат да ги получат, изтъкна украинският президент.

Според Укринформ в укритията под блокирания комбинат „Азовстал“, отбраняван от украински сили, има близо 600 тежко ранени бойци, които не получават адекватна помощ заради липсата на лекарства и недостига на медицински персонал.

Зеленски допълни в интервюто, че не изключва Украйна да бъде атакувана откъм самопровъзгласилата се държава Приднестровие, в която „100 процента от хората са под контрола на Руската федерация“. Отбеляза обаче, че от 15-хилядната според него войскова групировка в отцепническия молдовски регион само към 3000 души „умеят да воюват“. „Не виждаме там твърде голяма заплаха“, каза украинският лидер.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top