Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Николай Караиванов, зам.-командир на Сухопътни войски: Над 2500 бойци излизат от понеделник на „Корен“ и на „Ново село“

[post-views]
Бригаден генерал Николай Караиванов, зам.-командир на Сухопътни войски: Над 2500 бойци излизат от понеделник на „Корен“ и на „Ново село“

–       Какво предстои на полигоните край Корен и Ново село, г-н генерал? Задават ли се горещи барутни дни?

–       Буквално след дни за Сухопътни войски предстоят две големи учения едновременно –  на „Ново село“ и на „Корен“.

–       С каква численост?

–       Ще излязат общо над 2500 човека и над 400 единици различна техника. Умишлено не ги разделихме във времето. Идеята е ученията да се проведат не само с формированията, които излизат на терена, а това да е и тренировка за целия щаб на Сухопътни войски по управление и изнасяне, развръщане, прегрупиране на войските, осигуряване и ръководство. За нас това е една тренировка как се ръководят войски в една по-сложна обстановка. От друга страна, е и тренировка, прелюдия, бих казал, за голямото ни учение „Балкан 22“, което ще е  през есента. Тогава предвиждаме на трите полигона – „Корен“, „Ново село“ и „Сливница“ – едновременно по един час да се провеждат ученията и всичко това да се ръководи  и командва тук, от София.

–       Сега на „Корен“ излиза 4-ти артилерийски полк, а на „Ново село“ какво ще има?

–       И на двата полигона натоварването ще е много голямо – както за логистичните органи, така и за самите войски. На „Ново село“ ще се сертифицират един механизиран и един логистичен батальон от 61-ва бригада в Карлово, а на „Корен“ ще е учението на 4-ти артилерийски полк в Асеновград, като в него изкарваме максимален брой хора. Това е поредният цикъл от план, който  сме направили. В рамките на четири години искаме да преминем абсолютно всички занятия, такива, каквито се правеха преди около 30 години. Целта е всички офицери, особено младите,  да преминат през големи учения, за да придобият опит. Големите учения не са ежедневие и в службата си офицерът, докато израсне, участва примерно в не повече от 2–3 подобни учения. На „Корен“ ще се проведат бойни стрелби с абсолютно всички системи, които са на въоръжение в артилерийския полк. Практически на полето ще излезе почти целият полк.

–       Къде ще нощува войската?

–       Реално ще се нощува на полигона. Няма да се развръща полеви лагер. Всички ще бъдат в бойна обстановка – както в района, в който ще се разположат, така и когато отидат на позициите. Ще се нощува на палатки и в спални чували, така както се спи при една истинска война. Лагер няма да има. Другото интересно е, че храненето на участниците ще бъде извършвано с пакети. Намерението ни е това да го въведем като стандарт. Това е в унисон с идеята да имаме пакетирана храна, която да се раздава, когато се действа екстремно, когато изпращаме за помощ на населението и т.н.

–       В интервю за в. „Българска армия“ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че рапортите за напускане на армията се увеличават. Каква е ситуацията в пехотата?

– Така е. Това важи и за Сухопътни войски. Тревожното е, че напускат и млади офицери. Ние сме на пазара на труда и няма как, хората търсят най-доброто за тях. Въпросът е как могат да бъдат задържани. Но този проблем е извън обсега и възможностите на Сухопътните войски. Става дума за държавата. Ние сме нейни войници и ако тя иска, трябва да намери начин как тези хора да бъдат мотивирани да останат на служба. Та този процес не подминава и Сухопътни войски. Едно изследване преди около две години показа, че младите хора до 35 години сменят работата си в порядъка на 20–22 месеца. Толкова време се задържат на една работа, след това търсят друга реализация. В армията не е по-различно. Вече си мислим дали са адекватни нашите договори за служба във войската от 3 години. Може би, ако договорът е от една година при същите условия, имам предвид несложната схема да се служи на няколко места, така, че ако приемаме хората за една година, вероятността през строя да преминат доброволно повече млади хора като кадрови войници, тогава може би ще има повече кандидати. Младите  в момента очакват нещо да се случи. А ние предлагаме достойно заплащане, придобиване на определени умения и личностно развитие.

–       Това са качества, които се формират и развиват предимно в армейски условия.

–       Точно така. Това означава да си отговорен към този, който е до теб. Да работиш в екип.Тези умения трудно се усвояват в частни фирми и т.н. На следващо място това е спазване на  режим на работа, на почивка, на хранене, поддържане на физическа кондиция. Тези придобити умения и качества след това остават за цял живот. Това е личностно развитие, което армията го дава и тя може да го даде за една година. Един прост пример – колко млади хора от наборната армия се научиха в казармата да си оправят леглата. Вкъщи дотогава не си го правил, но после се научаваш, армейските условия те заставят – учат те на ред, организираност и дисциплина. Сега нямаме наборна армия, но аз говоря за кадровите войници – да ги направим такива за година, година и половина. Да, това ще ни коства усилия, защото непрекъснато ще приемаме млади хора, но пък даваме възможност на повече млади да преминат през армията, да получат истинска воинска закалка.

–       Кои напускат най-много?

–       Текучествата на рапортите се увеличава сред всички категории – войници, сержанти и офицери. Сред офицерите е най-тревожно, защото не можем да наемем офицери отвън, а не можем да ги произведем толкова бързо, това е дълъг период. Докато например войниците могат да бъдат наети. Освен това имаме сержантски школи и можем да компенсираме дефицита в тази категория чрез обучение на войници, които впоследствие се вливат в сержантския състав. Докато с офицерите нещата не стоят така – те са безвъзвратна загуба. Свикването на живот и работа в екип, отговорността към другия, че ти, ако не си свършиш работата, този до теб може да бъде поставен в рискови условия, застрашаващи живота му, както и обратното – че ти зависиш от него, тази взаимност е уникална и я има само в армията.

–       Знаете ли, че срещам хора, които вече съжаляват, че я няма редовната казарма?

–       Лично аз не съм привърженик да се връща наборната армия, а да се реализира тази идея, за която ви разказах.

През юни постъпват първите модернизирани Т-72 в пехотата

През юни се очаква в Сухопътни войски да постъпят първите модернизирани танкове Т-72, съобщи за в. „Българска армия“ заместник-командирът на пехотата бригаден генерал Николай Караиванов. В навечерието на армейския празник 6 май на полигона „Ново село“ бяха показани първите два готови танка. Но те бяха само прототип и не участваха в бойния показ. Според генерал Караиванов с тях са преминати всички изпитания при пълно натоварване. Машините са показали много добри резултати и танкистите са останали доволни. Сега тръгва серийното производство. В завода вече са първите 9 танка и до края на май трябва да станат готови. Намеренията са в средата на юни с тях да се проведат бойни изпитания и да влязат в строя. По договор в заводите на „Терем“ ще бъдат модернизирани общо 44 танка – 40 на Сухопътните войски и 4 на НВУ. Идеята е част от модернизираните или всичките да бъдат привлечени в ученията. Новото в танковете е, че са обновени системите за управление на огъня и на бойните действия и електрониката, свързана с повишаване на точността и скоростта на стрелбата. Предвижда се машините да имат и ново комуникационно оборудване. Любопитен момент е, че в двете последни големи кризи – в Сирия и Украйна, сраженията се водят със същата техника, която имаме и ние.

Най-ново

Единична публикация

Избрани