Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ден на отворени врати във военния музей

[post-views]
Ден на отворени врати във военния музей

Венци ЖЕКОВ

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) посрещна своите посетители в Деня на храбростта с вход свободен от 10,00 до 17,00 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция. Гостите на музея имаха възможност да разгледат подготвената специално за празника изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“. Тя е посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“, чийто празник става и празник на армията. Освен всички степени на отличието, включително най-високите, в изложбата бяха представени оръжия и вещи от воинския бит, в които е вграден орденът. Сред тях са шпагата на цар Борис III, пиката на Самарското знаме, табакери, знамена с изображение на отличието и др. Духът на празника беше пресъздаден от фотографии на кавалери на ордена „За храброст“ и парадите през годините.

Атракциите с военен характер продължиха и с дегустация на емблематичната боб чорба. Тази година тя отново беше приготвена от военен готвач в полеви условия, този път обаче посетителите на Музея видяха най-съвременната полева кухня, която притежава Българската армия. За празничното настроение на всички посетители се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

С Ден на отворени врати 6 май беше отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found