Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Зумвалт“ завърши огневите изпитания

[post-views]
„Зумвалт“ завърши огневите изпитания

Най-модерният разрушител на Военноморските сили на САЩ и в света клас „Зумвалт“ завърши огневите изпитания по време на учение в Тихи океан. Корабът по технология стелт стреля с управляеми ракети за противовъздушна и противокорабна отбрана по реални цели. Като част от учението беше изстрелването на серия ракети  RIM 162D, които са подобрен вариант на известната корабна ракетна система Sea sparrow („Морско врабче“) ЕССМ, и стандартната ракета  SM-3. Учението беше проведено през април. С това тестването на „Зумвалт“ не приключва. По-късно тази година ще продължат изпитанията до пълното му развръщане и проверка на бойните му способности в крайбрежни води и открито море. „Зумвалт“ е създаден за противодействие на всички видове военноморски заплахи. В момента е зачислен в 3-ти американски флот.

През май 2020 г. „Зумвалт“ завърши тестовите огневи изпитания на оръжейната система на борда  Mark 46 MOD (GWS).  Дистанционно управляваната военноморска оръжейна система Mark 46 GWS използва 30-мм скорострелно оръдие, инфрачервен сензор, телевизионна камера и лазерен далекомер. Системата е за защита на кораба от малки и високоскоростни плаващи на повърхността съдове.

Тестването е извършено три седмици след монтирането на система на борда. Първите стрелби служат за оценка на структурните и електрическите системи на кораба при тежките удари и вибрации, които се получават при стрелбата с мощните оръжия на кораба. Проверяват се също така дали има заплахи за персонала по време на стрелбата, както и за други евентуални поражения.

„Зумвалт“ става владение на американския флот през 2020 г. Корабът има дължина 183 м и екипаж от 158 души.  Многоцелевият кораб „Зумвалт“ е доставен на флота с активирана бойна система. Това е първият кораб във Военноморския флот на САЩ, който е напълно електрически, има задвижваща мощност 72 мегавата.  Разполага с най-модерните технологии, включително и на комуникационната и разузнавателната му система. Най-мощното оръжие на борда на „Зумвалт“ безспорно е Периферната вертикална стартова система (PVLS) Mk-57, която изстрелва три вида ракети – подобрената версия на „Морско врабче“, крилатата ракета „Томахоук“ и стандартната ракета SM-3. Системата разполага с 20 четириклетъчни модула, разположени по периферията на корабната палуба. Това е с цел да се намалят щетите при евентуален удар от противникова ракета.

„Зумвалт“ може да провежда и сухопътни атаки.  Снарядът за сухопътна атака с голям обсег (LRLAP) се изстрелва от специално разработена от „Локхийд Мартин“ 155-мм снарядна система от следващо поколение, предназначена за кораби от клас „Зумвалт“. Снарядът в много отношения напомня за „Ескалибур“, притежава приблизителен боен обсег от 140 км. Това е най-далекобойният снаряд на американския флот. Може да работи при всякакви метеорологични условия. Осигурява прецизна огнева подкрепа за войските, провеждащи сухопътна операция на брега. Този управляем снаряд може да унищожи с висока точност широк спектър от вражески цели на брега с един удар. Има дължина 2,2 м, диаметър 155 мм, крила, дълги 45 см. Теглото му е 104,3 кг. Всяка от двете усъвършенствани артилерийски системи на „Зумвалт“ може да изстреля повече от 10 снаряда за минута. Оръжейната система за близък огън (CIGS) е разработена от „БАЕ Системс“ и е известна под наименованието Военноморска оръжейна система MK110 57мм. Това малко морско оръдие изстрелва автоматично до 220 управляеми боеприпаса в минута на разстояние 14 км. Системата за контрол на огъня на „Зумвалт“ има обхват от 360 градуса.

Евродрон от ново поколение

Италия, Франция, Германия и Испания обединиха усилията си и технологичните постижения, за да построят безпилотен летателен апарат от ново поколение. Главен изпълнител на проекта е европейската компания „Еърбъс“. Евродронът трябва да работи  в сгъстения трафик на европейското въздушно пространство.

Съвсем наскоро главният изпълнител на проекта обяви, че за доставка на двигателя на Евродрона е избрана американската фирма „Авио Аеро“. Веднага се появиха критики на това решение, защото не е достатъчно европейско. Компанията „Авио Аеро“ е базирана в Италия. Освен това нейният двигател е най-доброто решение за новия дрон. Двигателят всъщност е изцяло проектиран и произведен в Европа.

Програмата „Евродрон“ ще генерира създаването на 7000 високотехнологични работни места. Евродронът, който трябва да влезе в експлоатация през 2027 г., ще има дължина приблизително 16 м, размах на крилата около 30 м и ще лети на 13 000 м височина в продължение на 24 ч.

Платформата е предназначена за наблюдение и разузнаване и ще следи ситуацията на земята с радари и инфрачервени камери. От главния производител „Еърбъс“ заявиха, че този летателен апарат от следващо поколение ще даде на Европа „ несравними компетенции“ в безпилотните системи и ще предложи усъвършенствани стратегически възможности, които да гарантират европейския суверенитет.  Airbus, Dassault и Leonardo са европейските компании, участващи в изграждането на безпилотната въздушна система, ключова за бъдещите европейски бойни летателни системи.

Малкият разузнавач

Американската компания „Аеро Виронмент“ получи договор за 20 млн. долара за доставка  на малък дрон, който се пуска от ръка, наречен  RQ-20 Puma AE. Дронът, който още през 2012 г. се подвизава в Афганистан, е част от Инициативата на САЩ за подпомагане на сигурността на Украйна. Този договор на компанията е по-различен от другите пакети, осигуряващи помощ за Украйна, защото те са съставени главно  от оборудване, което е част от запаси.

Малкият дрон „Пума“ е предназначен главно за наблюдение и разузнаване.  Има обхват около 20 км и батерията му осигурява повече от 3 ч полетно време. Размахът на крилата му е 2,7 м и тежи 6,3 кг. Притежава електрооптична и инфрачервена камера за наблюдение. От компанията „Аеро Виронмент“ заявяват, че имат достатъчно производствен капацитет, за да изпълнят поръчката на Пентагона.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани