Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Моят град, град на герои и опълченци“ в Троян

[post-views]
„Моят град, град на герои и опълченци“ в Троян

Красимир МИТОВ

По случай 145 години от създаването на Българското опълчение, 146 години от Априлското въстание и Празника на Българската армия – 6 май, в центъра на Троян на открито пространство пред Паметника на генерал Карцов и пред множество жители и гости на града беше представена обща изложба „Моят град, град на герои и опълченци“, съвместна инициатива на Военен клуб Троян и регионален клон на национално дружество „Традиция“ – „34-ти Троянски пехотен полк“ Априлци–Троян–Севлиево под ръководството на ст. експерт Светла Гайдарска и майор д-р Дочо Николов.

Партньори на събитието са Община Троян, Градски музей Троян, в. ф. 24430, СОСЗР – Троян, военно-патриотични организации, читалища и училища от общините Априлци и Троян. Събран е снимков и документален материал от личните архиви на членовете на дружество „Традиция“ и наследниците на опълченците, както и архивите на Музея на занаятите в Троян.

Изготвените табла на коматекс позволява тяхното използване по много начини в различни обществени, културни и военно-патриотични мероприятия както на закрито, така и на открито независимо от  атмосферните условия.

Тематично таблата отразяват създаването, бойния път, знамената, униформата и оръжието на Българското опълчение, както и участващите троенци в него.

Подготвената изложба ще бъде във Военен клуб – Троян, но ще се показва като пътуваща изложба в училищата и читалищата на общините Троян и Априлци. На определени исторически и бележити дати тя ще бъде излагана на специално създаденото за тази цел място пред читалище „Наука“ и Културно-информационния център в гр. Троян, за да е достъпна за всички граждани и гости на града.

Майор д-р Дочо Николов представи дейността на регионален клон „34-ти Троянски пехотен полк“ Априлци–Троян–Севлиево, който е създаден през 2010 г. в гр. Априлци и е един от най-активните клонове на дружество „Традиция“. В неговата история са живи картини, възстановки и военноисторически реконструкции – Дойран, Новоселското въстание, залавянето на Велчо войвода, освобождението на Троян и др.

В момента се изпълнява проект за създаване на демонстративен обект в стара възрожденска къща, който ще проследява историята на 34-ти Троянски пехотен полк. Разработват се няколко проекта, свързани с Българското възраждане в троянския край, които ще дават възможност за максимално автентично представяне на бита на балканджиите през този период.                                                                                                                  

Най-ново

Единична публикация

Избрани