Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Показаха снимка на черна дупка в Млечния път

[post-views]
Показаха снимка на черна дупка в Млечния път

Показаха снимка на черна дупка в Млечния път

Европейската южна обсерватория (ESO), заедно с телескопа Event Horizon Telescope (EHT), представи първата в историята снимка на свръхмасивна черна дупка в центъра на галактиката Млечен път, където се намира Земята. Изображението беше представено на пресконференция по повод откритието.

Предположенията за съществуването на черна дупка на това място се появяват в края на XX век, когато астрономите проследяват странното движение на звездите около обекта, а през 2020 г. за това откритие е присъдена Нобелова награда, припомня АП. Космическият обект е заснет от глобалната мрежа от обсерватории.

Черната дупка, около която обикаля цялата галактика, се намира на 27 000 светлинни години от Слънцето и е свързана с радиоизточника Стрелец A*. Наблюденията на това космическо петно се проведоха още през 2017 г., но обработката на данните отне около пет години, тъй като яркостта и структурата на газа около радиоизточника се променяха твърде бързо.

Обектът, известен като Стрелец А*, е с невероятната маса, четири милиона пъти по-голяма от тази на нашето Слънце.

Това, което се вижда, е централна тъмна област, в която се намира дупката, заобиколена от светлината, идваща от свръхнагрят газ, ускорен от огромни гравитационни сили.

За сравнение, размерът на пръстена е приблизително колкото орбитата на Меркурий около нашата звезда. Това е около 60 милиона км в диаметър.

През април 2022 г. учените откриха черната дупка.

Това е второто подобно изображение, след като през 2019 г. беше публикувана снимка на гигантската черна дупка в сърцето на друга галактика, наречена Messier 87 или M87. Този обект е повече от хиляда пъти по-голям с маса 6,5 милиарда пъти по-голяма от масата на нашето Слънце.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани