Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Празникът започна с водосвет на бойните знамена

[post-views]
Празникът започна с водосвет на бойните знамена

Проведе се и видеоконферентна връзка с националните командири на контингентите ни зад граница

Денят на храбростта и Празник на Българската армия беше отбелязан в София с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини, отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

В тържествения ритуал участваха представителни части на Националната гвардейска част. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и други официални лица отдадоха почит на загиналите за свободата и независимостта на България с поднасяне на венци пред Паметника на Незнайния воин.

 „В този важен за всички нас период Българската армия все така е пример и опора на цялото общество“, посочи в празничното си обръщение към военнослужещите и цивилните служители министърът на отбраната Драгомир Заков. „Всеки един от Вас е лицето на армията ни днес. Обществото очаква от Вас да бъдете идеал на нацията: храбри, всеотдайни, жертвоготовни и верни. Това са ценностите, от които българският народ има нужда и ги вижда у вас. Трябва да останете такива и да бъдете гарант за националните дух и чистота“, посочи военният министър и призова Свети Георги да пази всички и да дава сила и воля във всяко изпитание.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също честити празника с думи на благодарност към всички военнослужещи и цивилни служители за професионализма, старанието и борбения дух.

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия се състоя и станалата вече традиционна видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница. Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха във видеоконферентна връзка с българските военни контингенти, които участват в операции и мисии в Босна и Херцеговина, Косово, Мали и Ирак. По повод на празника те поздравиха българските военнослужещи, които изпълняват задачи в операции и мисии на НАТО и Европейския съюз. Участие във видеоконферентната връзка взе и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани