Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румънки маршируват пред погледа на началника на ГЩ Даниел Петреску

[post-views]
Румънки маршируват пред погледа на началника на ГЩ Даниел Петреску

Първите две чужденки – слушатели във Военновъздушното училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия маршируваха в блока на ВВВУ във воинския ритуал пред Мавзолей-костницата „Св.Георги Победоносец“ в Плевен в сряда. Курсантите Андра-Михаела Крету и Роксана-Джорджиана Григоре от Военновъздушна академия „Хенри Коанда“ в Брашов са на стаж в авиационното училище по Програма за обмен на студенти „ЕРАЗЪМ+“. Началникът на Генералния щаб на румънските въоръжени сили генерал-лейтенант Даниел Петреску поднесе венец на признателност и почит към загиналите по време на Плевенската епопея от 1877 г. пред символа на Плевен, Мавзолей- костница „Св.Георги Победоносец“ . Предният ден в София генерал-лейтенант Даниел Петреску посети българския Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО (NFIU-BGR) и също се срещна с румънски военнослужещи.

Генерал-лейтенант Даниел Петреску бе на двудневно посещение в България, а основната му среща с българския началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов бе на 9 май. Двамата обсъдиха изменената среда на сигурност в Черноморския регион, както и по настоящите и бъдещи предизвикателства пред страните-членки на НАТО в резултат на войната в Украйна. Специално внимание бе отделено на новия модел на силите на Алианса, съвместната охрана на въздушното пространство и формирането на бойни групи в контекста на мерките по засилването на военната бдителност на НАТО по източния фланг.

Отчетено бе доброто ниво на военно сътрудничество, което се реализира съгласно ежегоден план на съвместните мероприятия на двете министерства на отбраната. Подчертана бе необходимостта от съвместните действия на Алианса и Европейския съюз в отговор на агресията на Русия спрямо Украйна. Отбелязани бяха усилията на Румъния за засилването на отбранителния потенциал по източния фланг на НАТО и в Черноморския регион, към които България има съществен принос.

Най-ново

Единична публикация

Избрани