Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столични ученици проявяват интерес към военната професия

[post-views]
Столични ученици проявяват интерес към военната професия

Вече са работили по Националната програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“

Ако отворите сайта на Министерството на образованието и науката, ще видите списъка на класираните за модул „Б“ училища по Националната програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Те са 35. По този модул Министерството на отбраната осигурява средства в размер на 200 хил. лв. за провеждане на национален форум за обучение и за представяне на добри практики на ученици, участващи в дейностите от Модул „А“, на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на българската армия и споделяне на добри практики“.

Предвижда се форумът да се проведе през лятната ваканция на учебната 2021–2022 г. в Националния военен университет (НВУ) „В. Левски“ във Велико Търново. В него ще участват 35 отбора от по 10 участници, излъчени от 85 училища, участвали в реализирането на проектите, разпределени на 5 групи, като всяка от групите ще пребивава в НВУ по 5 дни.

Учениците от столичното 105-о средно иновативно училище „Атанас Далчев“ са сред стигналите на финала на програмата. В навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, наблюдавахме своеобразен урок по родолюбие. Ръководител на проекта е Ренета Димитрова, учител по история и заместник-директор. В клас бяха ученици от 9. и 10. клас, които работят по националната програма. Димитрова е от семейство на военнослужещи, което е допълнително условие за успеха на проекта. Тя не крие отличните си впечатления от съвместната работа с Военна академия „Георги С. Раковски“ и конкретно с доц. д-р Радослав Бонев. С негова помощ учениците се запознават със сформирането и участието във войните на Първа Софийска пехотна дивизия. Специално внимание се обръща на нейния славен командир ген. Стефан Тошев. Подготвят се военноисторически екскурзии в Копривщица и Сливница, както и посещение на Военната академия.

Очакван интерес предизвика и презентацията на главния сержант на СКС старшина Петър Симеонов. Той говори не само за Деня на храбростта и Празник на Българската армия, но и за ролята на Въоръжените ни сили. Сподели своя опит от участие в три мисии в операцията в Афганистан. Последваха и интересни въпроси. Ще се върне ли задължителната военна служба например.

„Беше ми много интересно. Научих доста за българските военни традиции и бойната ни история, което досега не бях чувала. Между нас си говорим за военната професия. Има желаещи да станат военнослужещи. И аз имам такива нагласи“, каза Симона Димитрова от 10 „а“ клас.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани