Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Христос в ракета или в „сияйна мандорла“

[post-views]
Христос в ракета или в „сияйна мандорла“

Църквата в с. Добърско с една любопитна библейска загадка.

Село Добърско се намира на 17 км от Банско и ако попаднете в него, със сигурност ще се почувствате в друг свят. Легендата разказва, че едни от първите заселници по тези земи са ослепените Самуилови войници, които заради суровата зима спират там своя преход към Рилския манастир. В днешно Добърско те намират лековита вода, която успокоява болките в очите им и те остават, полагайки основите на прочутата Добърска школа за слепи певци. Легендата се преплита с историческата истина, защото по онова време през тези земи е минавал основният път, свързващ Рилския манастир с атонската Света гора, а и до днес под църквата в селото извира аязмо, което не променя нивото на водата си нито през зимата, нито през лятото. Местните твърдят, че водата помага за очни проблеми и всеки, измил лицето си с нея, бива излекуван.

В исторически документ селото се появява за първи път през 1378 г., когато е издадена Рилската грамота на цар Иван Шишман. Селото е известно със своята църква – „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Тя е единствената в България, посветена на тези светци.

Твърди се, че е построена през 1614 г., но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара ѝ, свидетелства, че това е станало вероятно още през 1112 г. Има теории, според които тази плоча е пренесена от друго място и е знак на приемствеността, но в архитектурно отношение храмът е трикорабна базилика, характерна именно за периода на Първото българско царство. Култовата сграда е разположена на скромните 160 кв. м, но не мащабът ѝ е впечатляващ, а образите, изрисувани по стените ѝ.

В църквата има над 460 изображения, много от които не следват общоприетите норми.

В архитектурно отношение храмът се отличава с иконостас, който е отделен от олтара със зид, на който пък са изобразени дванайсетте апостоли в цял ръст – рядко срещано явление по нашите земи. Според специалисти на това място за първи път светите братя Кирил и Методий са нарисувани като светци. Любопитен е и броят на образите на жени светици, който надхвърля 30.

Това, което я прави толкова популярна обаче, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. На нея изглежда сякаш Христос е изобразен в ракета. През призмата на модерното виждане наистина няма как да не се намери прилика между формите, изобразени зад Божия син, както и средствата за летене в Космоса днес.

Подобно е тълкуването и на рамката на едно от изображенията на Богородица, която посетителите оприличават на защитна капсула. Всъщност обаче става дума за форма, която е неизменна част от символиката в християнското изкуство. Нарича се мандорла и по принцип се изобразява като сияние в овална форма, източено вертикално. В мандорла се поставят най-често образите на Христос и Богородица, но по-рядко се срещат и други светци. Чрез нея се подчертава светостта на религиозния образ и точно това може да се наблюдава в църквата в с. Добърско. Подобни форми, наподобяващи НЛО, има и в изображения в Кремиковския манастир.

Стенописите в Добърско са почти напълно запазени, въпреки че през ХІХ век храмът е превърнат в хамам (баня). Една от причините за съхранението е слабата осветеност на изображенията, която предпазва цветовете от избледняване, но огромно значение имат и използваните материали. Друго, което се свързва с предпоставките за запазване на стенописите, е фактът, че целогодишно в църквата температурите са почти едни и същи въпреки постоянно отворените бойници в стените.

Днес църквата в с. Добърско е паметник на културата с национално значение. А дали Христос е изобразен в ракета, или в капсула за движение в среда на космически вакуум, или пък това е похват за представяне на святост, всеки сам за себе си търси и открива истината.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани