Информационен център на Министерство на oтбраната

Байдън и кралят на Йордания обсъдиха как да бъде спряно насилието в Израел и на Западния бряг

Байдън и кралят на Йордания обсъдиха как да бъде спряно насилието в Израел и на Западния бряг

Президентът на САЩ Джо Байдън и кралят на Йордания Абдула Втори обсъдиха механизми за спиране на насилието в Израел и на окупирания Западен бряг на река Йордан, предаде Франс прес, като се позова на Белия дом.

Двамата лидери “разговаряха за спешните механизми за спиране на насилието, успокояване на реториката и намаляване на напрежението в Израел и на Западния бряг”, пише в комюникето. На срещата вчера в Белия дом Байдън потвърди “непоколебимата подкрепа” на Съединените щати за Йордания, която американското президентство определи като “ключов съюзник и сила за стабилността в Близкия изток”.

Президентът на САЩ потвърди също “своята подкрепа за решение на израелско-палестинския конфликт с две държави” и подчерта “необходимостта от запазване на статуквото на Храмовия хълм/Благородното светилище” в Ерусалим. Байдън “призна ключовата роля” на Йордания като пазител на светите места за мюсюлманите в града, чиято източна част, окупирана от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. и впоследствие анексирана, е искана от палестинците за столица на бъдещата им държава.

Американският президент и йорданският крал обсъдиха още политическите и икономическите предимства от едно задълбочаване на регионалната интеграция в областта на инфраструктурата, енергетиката, осигуряването на вода и опазването на околната среда.

Напрежението сега е изключително високо в Близкия изток и особено на Западния бряг – окупирана от Израел палестинска територия, където се стигна до нови сблъсъци при израелски военни операции в района на град Дженин, отбелязва АФП.

Насилие избухна вчера в Ерусалим на погребението на палестинско-американската журналистка Ширин Абу Акле, която бе убита в сряда, докато отразявала операция на израелската армия в бежанския лагер Дженин, в северната част на Западния бряг.

Говорителката на Белия дом Джен Саки изрази безпокойство във връзка с намесата на израелската полиция по време на погребалното шествие.

“Видяхме тези кадри, те са дълбоко смущаващи”, каза Саки.

За разлика от Европейския съюз обаче говорителката на американското президентство не осъди “употребата на прекомерна сила” от страна на израелската полиция, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top