Информационен център на Министерство на oтбраната

Американският държавен секретар разговаря с турския външен министър и изрази увереност, че ще бъде постигнат консенсус за членството на Швеция и Финландия в НАТО

Мирът в Украйна трябва да бъде постигнат съгласно условията на Киев, заяви Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън съобщи днес, че е разговарял с турския външен министър Мевлют Чавушоглу по отношение на резервите на Анкара към членството на Швеция и Финландия в НАТО и изрази увереност, че по въпроса ще бъде постигнат консенсус в рамките на Алианса, съобщи Ройтерс.

„Не бих искал да давам оценка на конкретния разговор, който имахме както с външния министър (Чавушоглу), така и в рамките на самите заседания на НАТО, но мога да кажа това: аз чух почти отвсякъде много силна подкрепа за присъединяването (на Швеция и Финландия) към Алианса“, каза Блинкън пред журналисти след срещата на външните министри от НАТО в Берлин.

„Ако това е, което те решат да направят, аз съм силно уверен, че ние ще постигнем консенсус по този въпрос“, заяви държавният секретар.

По-рано днес външният министър на Турция разговаря с колегите си от Швеция и Финландия Ан Линде и Пека Хаависто, които са предложили да работят с Анкара за разсейването на резервите й към тяхното членство. Без изрично да го поставя като условие за турското съгласие за присъединяването им, Чавушоглу каза, че между съюзниците трябва да има солидарност по темите на сигурността и в тази връзка поиска Стокхолм и Хелзинки да преустановят предполагаемата си подкрепа за Кюрдската работническа партия, както и да бъдат вдигнати ограниченията за експорта на отбранително оборудване за Турция.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top