Информационен център на Министерство на oтбраната

Руският натиск в Украйна остава силен – Франс прес

Ключови моменти през годината на война след нахлуването на Русия в Украйна

Руският натиск в Източна Украйна, обстрелвана с ракети от силите на Москва, остава все така силен, предаде Франс прес. Според днешно съобщение на министерството на отбраната в Москва прецизни ракети са били изстреляни тази нощ срещу два командни пункта на украинските войски и четири склада за артилерийски боеприпаси близо до Запорожие, Парасковиевка, Константиновка и Новомихайловка в т.нар. Донецка народна република, управлявана от проруски сепаратисти.

Руската авиация е унищожила две ракетни установки С-300 и една радарна система в околностите на град Суми. Руските сили за противовъздушна отбрана са свалили 15 украински дрона в района на Донецк и на Луганск.

Британското разузнаване обаче заяви днес, че Русия е понесла огромни загуби. Уточнявайки, че федерацията ще забуксува в Източна Украйна, която се опитва да завземе, срещайки силна съпротива от украинските сили, британското разузнаване смята, че руската офанзива в сепаратистки Донбас е изгубила част от своята мощ.

Според този източник войските на Москва не са успели да превземат значителни територии и „съществено закъсняват“ спрямо своя план за бойни действия.

„В момента Русия изглежда е изгубила една трета от своите сухопътни бойни сили, хвърлени (в Украйна) през февруари – добавя разузнаването на Лондон. – В сегашните условия е малко вероятно Русия съществено да засили темпото, с което напредва, през следващите 30 дни.“

Според служител от военното ведомство на САЩ, пожелал анонимност, руските сили не успяват да завладеят значителни обекти и територии в Източна Украйна.

Ситуацията около втория по големина в Украйна град Харков изглежда се е променила. Според украинския генерален щаб руските войски са били принудени да се изтеглят от редица селища североизточно от града.

Но според американския Институт за изследване на войната „Украйна и партньорите й от Запада вероятно разполагат само с ограничен прозорец от възможности, за да предприемат контраофанзива в териториите, окупирани“ от Русия. В близките месеци Владимир Путин „вероятно смята да присъедини Южна и Източна Украйна към Руската федерация“.

Киев твърди, че войските му са убили около 20 000 руски военни. На 25 март Москва заяви, че силите й са убили най-малко 14 000 военни на Украйна. Има обаче големи съмнения, че и двете цифри са преувеличени; те не са проверени от АФП или от независими наблюдатели, уточнява агенцията.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top