Информационен център на Министерство на oтбраната

Според източници от кралския двор испанският монарх няма да се срещне с баща си в Абу Даби

Испанският крал осъди войната в Украйна в коледно обръщение към сънародниците си

В Абу Даби испанският монах ще предаде съболезнованията си за кончината на президента на ОАЕ

Кралят на Испания Фелипе VI пътува тази неделя до Абу Даби, за да предаде съболезнованията си за смъртта на президента на Обединените арабски емирства и емир на Абу Даби, Халифа бин Зайед ал Нахаян, който почина в петък след дълго боледуване на 73-годишна възраст.

Крал Фелипе VI е придружен от заместник секретаря по външни работи и Европейския съюз Луис Мануел Куеста, за да изрази съболезнованията си пред новия президент на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед ал Нахян.

Според източници от кралския двор монархът няма да се срещне с баща си Хуан Карлос I, който живее в Абу Даби от август 2020 година, след катоизбяга от испанското правосъдие, което го разследваше за пране на пари, корупция и укриване на данъци.

От тогава бившият крал е посещаван няколко пъти само от дъщерите си – инфантите Кристина и Елена, както и от някои от внуците си, но не и от членовете на настоящото кралско семейство, което включва крал Фелипе VI, кралица Летисия и двете им дъщери – престолонаследничката Леонор и сестра ѝ София.

Въпреки че Хуан Карлос I плати дължимите данъци на хазната и разследванията срещу него бяха прекратени, той все още не се е прибирал в Испания.

В официално обръщение преди няколко месеца заяви, че предпочита да остане в Абу Даби, където да прекара останалата част от живота си на спокойствие.

Абдикиралият монарх лично благодари на покойния шейх за гостоприемството и приятелството.

Да изкажат съболезнованията си в Абу Даби ще бъдат президентите на Франция и Турция, кралете на Белгия и Нидерландия, както и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top