Информационен център на Министерство на oтбраната

Украйна е осъществила най-голямата евакуация от Мариупол от началото на войната

Украйна е осъществила най-голямата евакуация от Мариупол от началото на войната

Украйна е осъществила най-голямата евакуация от Мариупол от началото на войната. Украинска контраофанзива е в ход близо до град Изюм, който е под контрола на руснаците. Русия нанесе ракетни удари от Черно море срещу обекти близо до границата с Полша.

Конвой с до хиляда автомобила с евакуирани от Мариупол успя да достигне град Запорожие, който е под украински контрол – това е най-голямата успешна евакуация от началото на войната. Същевременно Турция изрази готовност да изпрати кораб, който да евакуира останалите украински бойци и цивилни от завода “Азовстал”.

През нощта са били атакувани военни обекти в Лвовска област. Руската страна съобщи, че е поразила шест командни пункта на украинските въоръжени сили, дузина артилерийски установки и два ракетни комплекса С-300.

Сраженията в Донбас продължават, като руските войски са изтласкани от Харков, а при Изюм е предприето контранастъпление. В други райони обаче руските сили са постигнали напредък, отбелязват от украинската армия. Според украинския президент Зеленски:

“Руските военни до момента се опитват да покажат поне някаква победа. Благодарен съм на всеки, който поддържа отбраната и приближава за Донбас, Приазовието и Херсон това, което се случва сега в района на Харков. Стъпка по стъпка ние караме окупаторите да си тръгнат от украинската земя, ще ги накараме да си тръгнат и от морето ни”.

Украинският президент поздрави група “Калуш” за победата на песенния конкурс “Евровизия” и заяви, че куражът на украинците е впечатлил света. Зеленски се зарече догодина Украйна да е домакин на консурса в “свободен и възстановен” Мариупол.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top