Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Според Бербок Финландия и Швеция по същество вече са членки на НАТО

[post-views]
Аналена Бербок: Още зенитни ракети „Стрела“ са на път за Украйна

Външната министърка на Германия Аналена Бербок заяви днес, че Финландия и Швеция вече по същество са членки на НАТО, но просто им липсва официалната членска карта, съобщи Ройтерс.

„Швеция и Финландия са не само наши партньори, не само наши приятели, те отдавна са членове на нашето европейско семейство. Затова имате пълната ни подкрепа във всички решения, които вземате с оглед на собствената ви сигурност“, каза Бербок пред репортери в края на среща на външните министри на НАТО в Берлин.

„Съединените щати ще подкрепят силно кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО, ако те решат официално“ да подадат молби за членство в алианса, заяви след форума първият американски дипломат Антъни Блинкън. Той изрази убеденост, че 30-те страни членки ще стигнат до консенсус по приемането на двете северни държави, предаде Франс прес.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, който не присъства на срещата заради даден по-рано през седмицата положителен тест за КОВИД-10, каза по видеовръзка, че ако Финландия и Швеция решат да кандидатстват за членство в НАТО, това ще бъде исторически момент.

НАТО е готова да засили гаранциите за сигурност на Финландия и Швеция преди приемането им за членки на пакта, по-специално като засили присъствието му в тези страни. Алиансът ще се опита да ускори процедурата по приемане, каза Столтенберг.

Той изрази убеденост, че е възможно постигане на компромис с Турция, във връзка с опасенията й по повод евентуалното членство на Финландия и Швеция. Турция, макар демонстрирала нежелание двете страни да бъдат приети, „ясно посочи, че няма намерение да блокира“ влизането им в НАТО, каза генералният секретар на организацията.

Обявената кандидатура на Финландия и на Швеция за НАТО е доказателство, че „агресията не носи изгоди“, добави той по повод руската инвазия в Украйна, подтикнала към тази стъпка двете страни.

Украйна „може да спечели“ войната с Русия, която „не се развива“ според предвижданията на Москва, коментира Столтенберг. „Основната й офанзива в Донбас е в мъртва точка, Русия не постига стратегическите си цели“, отбеляза той.

Страните от НАТО са готови да предоставят на Украйна военна помощ дотогава, докогато е необходимо, увери Аналена Бербок след срещата.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани