Информационен център на Министерство на oтбраната

Влизането на Швеция и Финландия в НАТО няма да укрепи европейската сигурност, каза Кремъл

Кремъл приветства осъденото от Киев предложение на Илон Мъск за споразумение с Украйна

Кремъл каза днес, че присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, няма да укрепи сигурността на европейския континент, предаде Франс прес.

“Убедени сме, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО няма нито да укрепи, нито да подобри архитектурата за сигурност на нашия континент”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, изразявайки тревогата на Москва и обещавайки, че Русия ще следи отблизо последиците, които ще има това за нейната сигурност. “Това е сериозен въпрос, това е въпрос, който буди у нас безпокойство, и ние ще следим много внимателно какви последици ще има присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО в практически план от гледна точка на нашата сигурност, която трябва да бъде гарантирана по безусловен начин”, каза говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Песков посочи, че Москва “следи внимателно” изявленията на шведските власти за това, че Швеция няма намерение в случай на присъединяване към НАТО да разполага на своя територия чужди военни бази и въоръжения.

“Нямаме териториални спорове нито с Финландия, нито с Швеция, докато ако Украйна евентуално стане член на НАТО, тогава за Русия би възникнал териториален спор с държава, която членува в алианса”, каза Песков.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top