Информационен център на Министерство на oтбраната

Примирие е обявено в „Азовстал“ за евакуация на ранени украинци, съобщи Москва

Примирие е обявено в „Азовстал“ за евакуация на ранени украинци, съобщи Москва

Руското министерство на отбраната обяви днес, че е сключено примирие в металургичния комбинат „Азовстал“ – последен бастион на украинска съпротива в град Мариупол, за да бъдат евакуирани ранени украинци, предаде Франс прес.

„Понастоящем е в сила режим на тишина и е отворен хуманитарен коридор, по който ранени украински войници се транспортират към медицински заведения в Новоазовск, на територия, контролирана от руските и проруските сили, обяви ведомството.

Според съобщението това е резултат от преговори със самите украински бойци, които са се окопали в подземения лабиринт на огромния промишлен обект.

Не се уточнява колко души трябва да бъдат евакуирани.

Украинските власти съобщиха, че в „Азовстал“ все още има около 1000 войници, 600 от които са ранени.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди в петък вечерта, „че се водят „много трудни преговори“ за евакуация на тежко ранени украински войници и на медицински персонал от комбината „Азовстал“.

Жени, деца и възрастни хора, които бяха намерили убежище в стоманодобивния комбинат, бяха евакуирани в края на април благодарение на операция, координирана от ООН и Червения кръст.

Стратегическият пристанищен град Мариупол беше напълно опустошен от началото на руската офанзива срещу Украйна на 24 февруари.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top