Информационен център на Министерство на oтбраната

Протестиращи блокираха гръцки танкер с руски петрол, опитващ се да акостира във Великобритания

Протестиращи блокираха гръцки танкер с руски петрол, опитващ се да акостира във Великобритания

Протестиращи от екологичната организация “Грийнпийс” блокираха влизането на гръцки танкер в южно английско пристанище в графство Есекс, след като става ясно, че е натоварен с руски петрол, като полицията е арестувала някои протестиращи, съобщиха от “Грийнпийс”, цитирани от Ройтерс.

Великобритания и ЕС забраниха приемането на кораби под руски флаг от своите пристанища, с някои изключения, след руското нахлуване в Украйна

Обединеното кралство заяви, че постепенно ще прекрати вноса на руски петрол до края на годината, което означава, че плавателни съдове под чужд флаг, превозващи руски товари, все още могат да пристигат в пристанищата за момента.

“Грийнпийс” каза, че 12 активисти са окупирали кей в неделя вечерта в обекта на Темза Терминалс където се очакваше танкерът за петролни продукти “Андромеда” под гръцки флаг да разтовари своя товар.

“Министрите отмениха забраната за внос на руски петрол до края на годината, въпреки силната обществена подкрепа за това”, каза Джорджия Уитакър, активист срещу петрола и газа в “Грийнпийс”.

Полицията на Есекс съобщи в понеделник, че е получила повикване от терминала късно в неделя вечерта.

“Досега осем души са арестувани и ние работим с нашите партньори, за да спасим редица други”, се казва в изявление на екологичната организация.

“Полицията не е против протестите, но трябва да се намесим, когато има риск за живота или когато има подозрение, че законите се нарушават”, се казва в изявление на силите на реда, без да се добавят подробности.

През последните седмици редица кораби, превозващи руски товари, промениха курса след протести в пристанищата на Обединеното кралство и ЕС.

Данните за проследяване на кораби Refinitiv показват, че “Андромеда” преди това е бил в руското пристанище Приморск и там е бил натоварен. Корабът беше закотвен край бреговете на Есекс в понеделник и подаде информация, че пътува за остров Грейн, показват данните от кораба.

Днес министрите на външните работи се очаква да се договорят за ембарго срещу руския петрол, което да влезе в сила до шест месеца, но за някои страни, които са особено зависими от петролните доставки от Русия се очаква да се направи изключение – според официалните информации, това са Унгария, Словакия и Чехия, които получават руски петрол по тръбопровод, построен по времето на социализма.

България заяви, че също иска да попадне в списъка с изключенията, но засега няма официална реакция от европейските институции по въпроса.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top