Информационен център на Министерство на oтбраната

Разширяват правомощията на британската полиция

Разширяват правомощията на британската полиция

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател вдига за постоянно ограниченията за полицията за спиране и претърсване на граждани в рамките на стратегията за справяне със сериозните престъпления.

Прити Пател оповести промяната днес с изпратени писмо до полицейските сили. В него се казва, че мярката е в съответствие с член 60 от Закона за наказателно правосъдие и обществен ред и в рамките на стратегията за борба с насилието. Законът дава на полицията права да претърсва хора без основателни причини, когато се очаква сериозно насилие.

Промените засягат и продължителността на мярката, която вече може да бъде в сила за пълните 24 часа на денонощието. Разрешение за прилагане на новите правомощия сега може да бъде давано и от заместник-началник на полицията, а не обезателно от висш служител. Мерките обаче са много оспорвани поради загрижеността, че се използват диспропорционално срещу чернокожи и други малцинствени групи. Статистиката показва, че до март 2021 година броят на чернокожите например, спрени за претърсване, е седем пъти по-висок от белите граждани.

Неотдавнашен доклад на Независимата служба за полицейско поведение препоръча тези правомощия да не бъдат давани на полицията. Прити Пател заяви, че в резултат на засилване на спирането и претърсването с 85% от 2019 година насам са иззети около 50 000 оръжия, най-вече ножове, от хора по улиците. “Заставам напълно зад полицията да използва правомощията, за да могат да бъдат арестувани повече престъпници и да бъде спасен живота на повече хора”, декларира вътрешният министър.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top