Информационен център на Министерство на oтбраната

Сблъсъци на границата на Афганистан с Таджикистан

Сблъсъци на границата на Афганистан с Таджикистан

На афганистанско-таджикската граница са избухнали въоръжени сблъсъци. Това съобщиха местни медии.

“Местни източници от Северен Афганистан съобщават, че таджикски граничари и талибани са си разменяли огън в продължение на четири часа в събота вечерта на общата граница в района на Шерхан Бандар”, съобщи афганистанският новинарски канал “Афганистан интернешънъл”.

“Според тези източници до сблъсъците се е стигнало след словесно напрежение между талибанските сили и таджикските граничари, като талибаните първи са открили огън”, се казва в доклада.

Досега нито таджикските правителствени агенции, нито представители на талибаните, които контролират Афганистан, са коментирали доклада.

Пресцентърът на Граничната охрана към Държавния комитет за национална сигурност на Таджикистан на 8 май потвърди, че афганистанските сили са стреляли по граничната зона на Таджикистан.

Преди това, по данни на афганистанските медии, терористичната групировка “Ислямска държава – клон Хорасан”, забранена в Русия, е поела отговорност за обстрела на Таджикистан от афганистанска територия.

Миналата събота редица афганистански медии съобщиха, че неидентифицирани бойци в района на Кхваджа Гхар в провинция Тахар са изстреляли седем ракети от автомобил “Тойота” към територията на Таджикистан и са напуснали района.

Беше отбелязано, че това е вторият съсед на Афганистан, който е нападнат от ИДИЛ. По-рано афганистанските медии съобщиха за ракетно нападение от афганистанска територия в граничния регион на Узбекистан.

Тогава узбекските власти и говорителите на талибаните опровергават съобщенията. До момента няма официален отговор относно обстрела на таджикска територия.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top