Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови 44 етиопски „сини каски“ потърсиха убежище в Судан, видя репортер на Франс прес

[post-views]
Нови 44 етиопски „сини каски“ потърсиха убежище в Судан, видя репортер на Франс прес

Четирийсет и четири бивши „сини каски“ от етиопския щат Тигре, където бушува свирепа война, пристигнаха в Източен Судан, където бяха помолили да получат убежище. Това констатира кореспондент на Франс прес, предаде агенцията.

Над 500 „сини каски“ от Тигре, разположени в петролния регион Абией, за който водят спор Судан и Южен Судан, поискаха миналия месец политическо убежище в Судан поради опасения за сигурността си, ако се върнат в родината, обясниха някои от тях за АФП. Един офицер от „каските“ заяви, че някои от тях са били арестувани или убити в Етиопия.

Служител от суданската агенция за бежанците потвърди днес, че след приключване на мисията им в служба на ООН стотици етиопски военни са подали молби за убежище в страната му.

„Търсачи на убежище ще идват всеки ден, докато всички („сини каски“) не получат убежище в Судан“, заяви суданският служител, пожелал анонимност.

Кореспондент на АФП констатира, че бившите „сини каски“ се изпращат в лагера за разселени лица „Ум Гаргур“, Източен Судан.

От 2012 г. 5000 етиопски „сини каски“ са разположени в Абией в рамките на мироподдържаща мисия на ООН. През 2020 г. 120 от тях, разположени в Дарфур, Западен Судан, в рамките на мироподдържаща мисия, поискаха убежище в Судан и бяха изпратени в „Ум Гаргур“.

Миналия месец етиопското министерство на отбраната увери, че етиопските „сини каски“ от Тигре, отказващи да се върнат в родината след мисии на ООН, са жертви на „пропаганда“ и „лъжи“, разпространявани от бунтовниците в размирния им щат.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани