Информационен център на Министерство на oтбраната

Борел: ЕС ще помогне на Украйна да изнесе своето зърно

НАСА: Русия е ожънала пшеница за 1 милиард долара в Украйна тази година

Европейският съюз ще помогне на Украйна да изнася зърно, което е блокирано в морските пристанища от руски военни, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия е върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на брифинг след заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри на ЕС в Брюксел.

Според него има план за действие за отваряне на така наречените “зелени коридори” за Украйна.

“Трябва да помогнем на Украйна да продължи да произвежда и изнася зърно. Складовите съоръжения на Украйна са пълни, но те не могат да изнасят това зърно. Те трябва да освободят капацитет за съхранение за следващата реколта. Ето защо ние работим, за да помогнем за извозването на зърното с влакове , чрез “коридорната солидарност”, каза Борел.

Той отбеляза също, че се води битка на позициите около предизвиканата от войната хранителна криза и покачващите се цени на електроенергията, по време на която Русия се опитва да измести фокуса и да прехвърли отговорността си към жертвата на агресия – Украйна, както и към Запада , който приложи санкции в отговор на руската инвазия.

“Всъщност тази криза е следствие от войната, когато Русия бомбардира украински ниви, унищожава, пали и ограбва складове. Когато руски военни кораби блокират черноморските търговски пътища и украинските пристанища, когато Русия не разрешава износа на украинска пшеница, това, разбира се, се отразява негативно на живота на хората в Африка или в Азия и те искат отговори. Но те са ощетени не от нашите санкции, а от последствията от войната, която Русия отприщи срещу Украйна”, подчерта върховният представител на ЕС.

Той добави, че външните министри на Г-7 са обсъдили заедно мерките за намаляване на негативното въздействие на действията на Русия върху световната икономика. В същото време доставката на продукти до трети страни остава голямо предизвикателство за света, а решението му изисква участието на членовете на Г-20.

Както вече стана ясно, Украйна не може да изнася селскостопанска продукция поради факта, че руски военни кораби в Черно море блокират преминаването на търговски кораби.

По-специално, Украйна успя да изнесе над един милион тона зърно през април, докато през март бяха изнесени само около 200 хиляди тона. Преди войната фермерите са изнасяли около пет милиона тона на месец.

Блокадата на украинските морски пристанища заплашва глобалната продоволствена сигурност. По-специално, това вече доведе до покачване на цените на храните по света. Експертите прогнозират и глад в някои региони на света.

Междувременно Европейската комисия стартира набор от дейности под надслова “Коридорите на солидарността”, за да помогне на Украйна да изнася селскостопански продукти. Според еврокомисаря по транспорта Адина Велян, наборът от мерки е насочен към интегриране на инфраструктурата на Украйна и ЕС за износ на 20 милиона тона украинско зърно в чужбина през следващите три месеца.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предлага облекчаване на санкциите срещу Русия, ако тя отвори износа на зърно за Украйна. Той преговаря с Русия, Турция и други страни за отваряне на украинския износ на храни към световните пазари и предотвратяване на глобалния недостиг на храни. В замяна на деблокирането на зърното Гутериш предлага да върне руския и беларуския калий на световния пазар.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top