Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без петролно ембарго за Русия, ЕС отпуска 500 милиона военна помощ за Украйна

[post-views]
Без петролно ембарго за Русия, ЕС отпуска 500 милиона военна помощ за Украйна

Министрите на външните работи на ЕС не успяха да постигнат консенсус около шестия пакет от санкции срещу Русия, в частност налагането на петролно ембарго. Причината- твърдия отказ на Унгария да подкрепи подобна мярка. И все пак първите дипломати на 27-чления блок одобриха единодушно отпускането на 500 милиона евро военна помощ за Украйна.

Русия финансира непровокираната си агресия в Украйна с парите от износа на петрол и газ, като спирането на кранчето, може да ускори края на войната, категорични са експерти. Причината обаче за липсата на консенсус в 27-чления блок е отказът на Унгария да подкрепи подобна мярка, която по думите на управляващите в страната ще навреди на икономиката й. Будапеща все пак посочи, че би подкрепила ветото, ако ЕК се ангажира с преки инвестиции за модернизирането на унгарската петролопровода система.

Петер Сиярто- министър на външните работи на Унгария:

„Поради това е легитимно Унгария да може да поиска решение за това как инвестициите могат да бъдат финансирани и как увеличението на цените може да бъде компенсирано. Ембаргото ще изисква пълна модернизация на енергийната структура на Унгария на стойност 15-18 милиарда евро.“

Твърдата позиция на Унгария, беше посрещната остро от останалите страни членки, особено от външния министър на Литва Габриелюс Ландсбергис, който обвини Будапеща, че държи целия блок като заложник.

За върховния представител на ЕС Жозеп Борел опасенията на Унгария са технически, а не политически, като налагането на петролно ембарго на Русия може да се окаже въпрос на време.

Жозеп Борел – Върховен представител на ЕС:

„Едно нещо е ясно за всички в Съвета: трябва да гарантираме, че Европейският съюз ще се отърве от петрола и газа от Русия. Трябва да се освободим от тази силна зависимост, която ни прави уязвими“ .

Наред с Унгария, България и Чехия и Словакия са другите страни-членки които са твърде зависими от руския петрол, и които също ще търсят отсрочка поне до 2024г.

Външните министри на ЕС все пак се съгласиха да отпуснат нови 500 милиона евро военна помощ за Украйна, като с това общата сума, която блока е заделил е общо 2 милиарда евро.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани