Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руските сепаратисти заявиха, че 256 бойци от „Азовстал“ са се предали в плен

[post-views]
Руските сепаратисти заявиха, че 256 бойци от „Азовстал“ са се предали в плен

Повече от 250 украински войници се предадоха от територията на завод „Азовстал“ в Мариупол, включително 51 ранени. Това съобщиха във вторник в Щаба на териториалната отбрана на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), цитирани от ТАСС и Ройтерс.

По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че в понеделник е постигнато споразумение с представители на украински военни, блокирани на територията на „Азовстал“, за извеждането на ранените украински военни от завода. Министерството на отбраната на Руската федерация също така отбеляза, че в района на предприятието е въведен режим на тишина и е открит хуманитарен коридор, през който ранените украински военнослужещи се транспортират в медицинско заведение в Новоазовск на територията на непризнатата ДНР, за да им бъде оказана необходимата медицинска помощ. Украинската страна съобщи, че на 16 май 53 тежко ранени украински войници са били евакуирани от „Азовстал“ на територията, контролирана от ДНР, в Новоазовск, а 211 (пленени) украински войници са били закарани в Еленовка (отново в контролираната от сепаратистите територия) през хуманитарния коридор.

Припомняме, че в понеделник украинското подразделение „Азов“, укриващо се в подземията на стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол, заяви, че гарнизонът му изпълнява заповедите за спасяване на живота на войниците – явен знак, че най-дългата и кървава битка в украинската война е към своя край.

Ройтерс потвърди, че около десетина автобуса, очевидно превозващи украински бойци, са видени да напускат завода. Не беше възможно да се определи колко души са били качени в автобусите. Смята се, че в огромния завод от съветската епоха се намират около 600 бойци, включително десетки ранени.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани