Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хунтата в Мали заяви, че „подкрепяни от Запада“ офицери са направили опит за преврат

[post-views]
Хунтата в Мали заяви, че „подкрепяни от Запада“ офицери са направили опит за преврат

Временното правителство на Мали вчера заяви, че „подкрепяни от Запада“ офицери от въоръжените сили са направили опит за преврат миналата седмица, но не предостави повече подробности или доказателства, предаде Ройтерс.

По информация от хунтата, която дойде на власт с преврат през август 2020 година, предполагаемият провален преврат се е състоял през нощта на 11 срещу 12 май. Обвинението за западно участие в него бележи нова ниска точка в отношенията между Мали и нейните стари международни съюзници, които от десетилетие помагаха на западноафриканската страна в борбата ѝ срещу ислямистки бунтовници, но сега се изтеглят на фона на остър политически спор, отбелязва Ройтерс. Напрежението между хунтата и Запада е свързано с провала на обещание да бъдат проведени избори през февруари и бързо да бъде възстановено гражданското управление в страната, както и със съдействието на правителството в Мали с руски наемници.

В изявлението на хунтата се казва, че са били засилени мерките за сигурност, включително проверките на граничните пропускателни пунктове и на входните точки в столицата Бамако, за да бъдат идентифицирани съучастници в опита за преврат. В него се добавя, че е започнало разследване и „задържаните хора“ ще бъдат изправени пред правосъдието.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани