Информационен център на Министерство на oтбраната

Израел изтегля полевите си болници от Украйна

Израел изтегля полевите си болници от Украйна

Израел беше една от първите държави, които изпратиха полеви болници край границите на Украйна. Сега една по една тези болници се връщат.

Най-голямата полева израелска болница “Сияйна звезда” се готви да напусне Западна Украйна. В нея обслужват предимно украинско- и рускоезични лекари и медицински сестри от най-големите израелски болници.

И в Израел медицинските работници не достигат и за прием при специалисти се чака със седмици, дори с месеци. Командироването за дълго на толкова много лекари удължава срокът на очакване за прегледи. В Израел пристигнаха не малко бежанци, които също очакват помощ от лекари, които знаят езика им. Тези полеви болници са предназначени за краткотрайна помощ след природни бедствия, а войната в Украйна трае вече повече от два месеца. Това бяха част от аргументите, които изтъкнаха на пресконференция в Израел, на която обясниха демонтажа на палатковите болници.

Ръководителят на лечебното заведение Йоел Хар-Евен, който е и един от директорите на направлението за международна помощ към Маген Давид адом – аналог на нашия Червен кръст:

“За двата месеца работа на терен подбрахме и подготвихме украински лекари, които първоначално бяха асистенти на израелските си колеги, а сега могат да работят самостоятелно. Това са млади хора, завършили престижни медицински университети, които знаят добре английски език, а някои от тях и иврит, но всички добре познават израелския медицински протокол.

Сред апаратурата, която занесохме в Украйна, са специални очила HoloLens, в които са вградени камери. Чрез сателитна връзка с Израел те предават в реално време това, което вижда хирургът на операционната маса. Така най-големите светила на израелската медицина ще могат да дават консултации за особено тежки случаи, а когато се налага и дистанционно да ръководят операциите. Тези очила остават в украинските болниците на границата, но при нужда апаратурата може да се използва навсякъде, тъй като е мобилна и се нуждае единствено от сателитна връзка.

Сред нашата хуманитарната помощ за Украйна са и няколко автобуса, оборудвани за превоз на лежащо болни. Вече са използвани за евакуиране на болници. Един от тези автобуси превозва 25 пациенти, но когато ни се наложи спешно да евакуираме болница от Източна Украйна, успяхме да направим приспособления и да увеличим двойно капацитета им.

Нашите лекари бяха добре приети от местните хора. Всъщност, повечето от тях или техните родители са от Украйна, Грузия и други бивши съветски републики. Много се вълнувахме за съдбата на майката на една наша колежка педиатър, която беше блокирана в Мариупол. Направихме всичко възможно за евакуацията ѝ. Когато най-накрая пристигна в град Мостиска, където е болницата ни, я посрещна не само дъщеря ѝ, но и малките пациенти на нашата лекарка. Всички помагаха за извеждането ѝ и се молиха за нея, докато преминаваше през обстрелвани райони. Сега тя ще пътува с нас за Израел”.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top