Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Брюксел се провежда пролетната сесия от заседания на Военните комитети на ЕС и НАТО

[post-views]

Ролята на Стратегическия компас за усилване на способностите за защита на територията на Европейския съюз и интересите на европейските граждани, стратегическото партньорство с НАТО в политическата и военната област и влиянието на руската агресия срещу Украйна бяха ключовите теми, които началниците на отбраната на страните-членки обсъдиха на заседанието на Военния комитет на ЕС. Срещата се проведе днес, 18 май, в Брюксел, Белгия.

В своето изказване началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта усилията на институциите и българското общество за подпомагането на украинските бежанци, намерили убежище в страната ни, както и предприетите на политическо ниво мерки за оказване на военно-техническа помощ на Украйна. Като доказателство за надеждността на страната ни в рамките на съюза той изтъкна също пълната подкрепа на приетите до този момент санкции по отношение на Русия.

Относно стратегическото партньорство с НАТО адмирал Ефтимов заяви, че повече от всякога е наложително засилването на сътрудничеството да става на базата на разширяването на вече договорени дейности, вместо чрез добавянето на нови. Това ще допринесе за по-ускорена и гъвкава съвместна реакция на всички бъдещи заплахи в евроатлантическата зона.

Допълнително бе изказана благодарност към Военния секретариат и бе подчертана подкрепата на страната ни за развитието на капацитет за бързо развръщане, базиран на опита от използването на бойните групи на ЕС. Адмирал Ефтимов отчете, че Европейският инструмент за мир се е доказал като средство за постигането на стратегическо превъзходство и ефективно подпомагане на държавите-партньори и той трябва да бъде използван във всички фази на планиране и определяне на бъдещите приоритети.

В контекста на изграждането на военен капацитет началникът на отбраната подчерта необходимостта от създаването на механизми за съвместно придобиване и развитие на способности на основата на по-задълбочено коопериране и сътрудничество. Така ще се избегне конкуренцията между страните, която води до повишаването на цените и неефективното изразходване на ресурсите за отбрана.

Адмирал Ефтимов потвърди значимите дългосрочни ангажименти на страната ни към военните тренировъчни мисии и операции в обхвата на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и благодари за изразената висока оценка към приноса на участващите в тях формирования и екипи от Въоръжените ни сили и български граждани.

Пролетната сесия на военните комитети продължава утре, 19 май, със заседание на Военния комитет на НАТО.

Източник: mod.bg

Най-ново

Виж още

Избрани