Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Неизвестен брой бойци остават в „Азовстал“, по руски данни са се предали 1000, по украински – над 500

[post-views]
Неизвестен брой бойци остават в „Азовстал“, по руски данни са се предали 1000, по украински – над 500

Блокираните на територията на металургичния комбинат „Азовстал“ украински военнослужещи и бойци от батальона „Азов“ продължават да се предават, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Неизвестен брой бойци остават в „Азовстал“, като по руски данни общият брой на пленените наближава 1 000, а по украински – над 500.

Украинският кмет на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че преговорите за съдбата на бойците продължават, но руски представители говорят за съд.

Говорителят на руското военното министерство Игор Конашенков съобщи, че през изминалото денонощие са се предали близо 700 военнослужещи.

„Общо от 16 май се предадоха в плен 959 бойци, включително 80 ранени, 51 от които, нуждаещи се от стационарно лечение, са настанени в болницата в Новоазовск в Донецката народна република“, уточни Конашенков.

На седмичния си брифинг говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова заяви, че руската страна отдавна е призовавала да бъде прекратена безсмислената съпротива:

„В същото време киевският режим правеше всичко възможно и военнослужещите, и гражданските лица, и бойците от „Азов“ да останат на територията на „Азовстал“ и да не я напускат. С каква цел? Ясно е, че вървеше обработка на международното обществено мнение“.

Захарова увери, че на ранените украински военни се оказва квалифицирана медицинска помощ и че Русия спазва нормите на международното хуманитарно право.

Междувременно ръководителят на т. нар. Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че съдбата на пленените войници ще се решава в съда. По думите му, ако сред тях има “нацистки престъпници”, то те трябва да бъдат съдени от международен трибунал.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани