Информационен център на Министерство на oтбраната

Близо 270 случая на салмонела в шоколадови яйца в ЕС

Близо 270 случая на салмонела в шоколадови яйца в ЕС

Европейските здравни власти съобщиха, че в Европа и Северна Америка има 266 случая и още 58 предполагаеми на инфекция от салмонела, която се свързва с великденски шоколадови яйца, предаде Асошиейтед прес.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията информира, че 86,3% от случаите са при деца на 10-годишна възраст или по-малки. От всички случаи в Европа, за които има достъпна информация, 41,3% са били хоспитализирани. Няма данни за смъртни случаи, предаде БТА.

Случаи на салмонела са регистрирани в 14 европейски страни, Канада и САЩ.

Агенцията на ЕС подозира белгийска фабрика. Затварянето й през април и изтеглянето на продуктите й от магазините в световен мащаб е намалило риска от заразяване, но може да има нови случаи заради дългия срок на годност и възможно съхранение на продуктите вкъщи, отбеляза европейският център.

В началото на април органите за контрол на храните в някои европейски страни оповестиха, че италианската компания “Фереро” (Ferrero) е изтеглила определени партиди шоколадови продукти “Киндер” (Kinder) заради подозрения за връзка между продуктите и епидемия от салмонела.

Два щама на вируса на салмонелата, които са резистентни към лекарства, са били идентифицирани в 10 от общо 81 положителни проби, взети в белгийския завод през декември и януари, включително в мътеница, полуфабрикати и готови продукти. Мътеницата е от италиански доставчик, където не е засечена салмонела.

Въз основа на наличните доказателства не са открити случаи на салмонела в други заводи, съобщи вчера контролният орган.

Агенцията с централа в Стокхолм обяви, че продължава да следи ситуацията и насърчи тясното сътрудничество с органите за безопасност на храните в засегнатите страни.

Източник: 24 часа

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top