Информационен център на Министерство на oтбраната

Германският парламент гласува за отнемане на привилегиите на бившия канцлер Герхард Шрьодер

Бившият канцлер Шрьодер иска да запази възможността за разговори с Путин

Заради уронващо престижа на Германия поведение Бундестагът отне част от привилегиите на бившия канцлер Герхард Шрьодер. А Европейският парламент гласува с голямо мнозинство препоръка за включването на социалдемократа в санкционния списък срещу Русия.

“Нашето сътрудничество не е насочено срещу трети страни, а е в интерес на Германия и на Русия. Не виждам нищо лошо в това.” Думите са на Герхард Шрьодер през септември 2005 година, когато малко преди да предаде властта на Ангела Меркел сключва с Владимир Путин договора за газопровода “Северен поток 1. Тази позиция бившият канцлер защитава и до днес.

Поведението на 78-годишния Шрьодер след руското нахлуване в Украйна и близостта му с руския президент Владимир Путин хвърлят сянка върху управляващите в Германия социалдемократи.

Бившият канцлер не се ангажира с дипломатически мисии за интересите на Германия, а работи единствено като лобист на Русия, твърдят и управляващи, и опозиция. Затова гласуваха за временно затваряне на офиса на Шрьодер, който се издържа от бюджета. Сумата за миналата година възлиза на 419 хиляди евро.

“Крайно време е Шрьодер да напусне всички постове в руските държавни компании. И то не в името на партията, а в името на Германия”, призова генералният секретар на социалдемократическата партия Кевин Кюнерт съпартиеца си Герхард Шрьодер, който не се е отказал от постовете в Газпром и Роснефт.

Консерваторите дори поискаха да бъде свален портретът на Шрьодер в канцлерството, защото било срамно да виси до знаменитите бивши канцлери на Германия.

Междувременно Европейският парламент призова Герхард Шрьодер да бъде включен в т.нар. “черен списък”, ако не напусне борда на руската държавна петролна компания “Роснефт” –  ход, който също така има за цел да го разубеди да заеме висша позиция в “Газпром”, предаде Ройтерс.

Проекторезолюцията, в която изрично се споменава и Карин Кнайсъл, бивш австрийски външен министър при правителството на Себастиан Курц, беше подкрепена от четирите най-големи политически групи в Европейския парламент.

Критиците казват, че Шрьодер, който като канцлер спонсорира изграждането на повече газопроводи, е задълбочил по този начин енергийната зависимост на Германия от Русия.

Парламентът на ЕС “отбелязва, че бивши политици наскоро са се оттеглили от позициите си в руски фирми и настоятелно изисква от други, като Карин Кнайсъл и Герхард Шрьодер, да направят същото”, се казва в документа.

Текстът не е обвързващ, но представлява значителен натиск върху ЕС да действа срещу видни европейци, смятани за близки до Кремъл.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top