Информационен център на Министерство на oтбраната

Германският парламент гласува за отнемане на привилегиите на бившия канцлер Герхард Шрьодер

Германският парламент гласува за отнемане на привилегиите на бившия канцлер Герхард Шрьодер

Заради уронващо престижа на Германия поведение Бундестагът отне част от привилегиите на бившия канцлер Герхард Шрьодер. А Европейският парламент гласува с голямо мнозинство препоръка за включването на социалдемократа в санкционния списък срещу Русия.

“Нашето сътрудничество не е насочено срещу трети страни, а е в интерес на Германия и на Русия. Не виждам нищо лошо в това.” Думите са на Герхард Шрьодер през септември 2005 година, когато малко преди да предаде властта на Ангела Меркел сключва с Владимир Путин договора за газопровода “Северен поток 1. Тази позиция бившият канцлер защитава и до днес.

Поведението на 78-годишния Шрьодер след руското нахлуване в Украйна и близостта му с руския президент Владимир Путин хвърлят сянка върху управляващите в Германия социалдемократи.

Бившият канцлер не се ангажира с дипломатически мисии за интересите на Германия, а работи единствено като лобист на Русия, твърдят и управляващи, и опозиция. Затова гласуваха за временно затваряне на офиса на Шрьодер, който се издържа от бюджета. Сумата за миналата година възлиза на 419 хиляди евро.

“Крайно време е Шрьодер да напусне всички постове в руските държавни компании. И то не в името на партията, а в името на Германия”, призова генералният секретар на социалдемократическата партия Кевин Кюнерт съпартиеца си Герхард Шрьодер, който не се е отказал от постовете в Газпром и Роснефт.

Консерваторите дори поискаха да бъде свален портретът на Шрьодер в канцлерството, защото било срамно да виси до знаменитите бивши канцлери на Германия.

Междувременно Европейският парламент призова Герхард Шрьодер да бъде включен в т.нар. “черен списък”, ако не напусне борда на руската държавна петролна компания “Роснефт” –  ход, който също така има за цел да го разубеди да заеме висша позиция в “Газпром”, предаде Ройтерс.

Проекторезолюцията, в която изрично се споменава и Карин Кнайсъл, бивш австрийски външен министър при правителството на Себастиан Курц, беше подкрепена от четирите най-големи политически групи в Европейския парламент.

Критиците казват, че Шрьодер, който като канцлер спонсорира изграждането на повече газопроводи, е задълбочил по този начин енергийната зависимост на Германия от Русия.

Парламентът на ЕС “отбелязва, че бивши политици наскоро са се оттеглили от позициите си в руски фирми и настоятелно изисква от други, като Карин Кнайсъл и Герхард Шрьодер, да направят същото”, се казва в документа.

Текстът не е обвързващ, но представлява значителен натиск върху ЕС да действа срещу видни европейци, смятани за близки до Кремъл.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top