Информационен център на Министерство на oтбраната

Продължава евакуирането на украинските войници от “Азовстал”

Командирите на бойците, защитавали "Азовстал", са били прехвърлени в Русия за разследване, съобщи ТАСС

Продължава операцията по евакуирането на украинските войници от стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол. Министерството на отбраната на Украйна подчерта, че ще направи “всичко необходимо”, за да спаси бойците, който все още са блокирани в завода. Киев изрази надежда, че ще успее да размени бойците от “Азовстал” за руски войници, които държи в плен.

Повече от 1700 украински бойци са напуснали стоманодобивния завод в Мариупол от понеделник насам, съобщи руското министерство на отбраната. Те са отведени на контролирана от Русия територия. Украйна заяви, че е наредила на гарнизона в Мариупол да се оттегли, но отказа да коментира съдбата на бойците. Съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк каза, че преговорите около евакуацията им са предизвикателство, “защото е заложен животът на хората” и защото защитниците на пристанищния град са “символични”, но по негативен начин за Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече нахлуването на Русия “абсолютен провал” с “катастрофални грешки”, допуснати на най-високо ниво. Зеленски подписа указ за удължаване на военното положение и мобилизацията в Украйна с още 90 дни, което трябва да получи одобрението на поне половината украински депутати.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top