Информационен център на Министерство на oтбраната

Форест Уитакър с почетна “Златна палма” от Кан

Форест Уитакър с почетна "Златна палма" от Кан

Американският актьор Форест Уитакър получи почетна “Златна палма” на тазгодишния кинофестивал в Кан.

Отличието за цялостно творчество му бе връчено на церемонията по откриването от президента на форума Пиер Лекюр, информира БТА.

“Почетна Палма за артиста, режисьор, посланик на ЮНЕСКО и гражданин на света”, заяви той на тържествената церемония.

“Преди 34 години посетих Кан за първи път и това промени живота ми. Откакто взех решение да бъда актьор, с тяло и душа се отдадох за свързването на човечеството чрез киното. Винаги е привилегия да се връщам на този прекрасен фестивал”, сподели на свой ред Уитакър.

А пътят му преминава няколко пъти по червения килим на булевард “Кроазет” – Форест Уитакър е отличен през 1988 г. за най-добър актьор в Кан за ролята си на джаз музиканта Чарли Паркър в продукцията “Птицата” на Клинт Истууд. След това той присъства на фестивала с филмите “Ярост в Харлем” на Бил Дюк, “Похитители на тела” на Абел Ферара и “Дух куче: Пътят на самурая” на Джим Джармуш.

Тази година Уитакър е продуцент на документалния филм “В името на мира”, посветен на гражданската война в Южен Судан. Лентата е режисирана от Кристоф Кастань и Тома Саметен, и ще бъде прожектирана във фестивална зала “Бунюел”. Това е най-младата държава в света, както я представят създателите на филма, събрала 350 000 души през 2011 г., същевремeнно “изложена на безкраен мрак”.

Единствената светлина в тунела според думите на Уитакър са младите хора, които “отказват да предадат мира”. Той разказва за Гаджанг, който е спортен съдия в бежански лагер, използващ спорта, за да представи мира на децата и младежите от враждуващите племена. Разказва и за Нандеге, млада майка, която се превръща в успешен медиатор между страните в конфликта.

Темата за войната, но този път в Украйна, е засегната във филма “Мариупол 2” на Мантас Кведаравичус. Литовският режисьор бе убит в града, докато работеше по филма. Годеницата му Ана Билоброва и монтажистката Дуня Сичова завършват проекта и той ще бъде показан посмъртно на 19 и 20 май. През 2016 г. Кведаравичус снима документалния филм “Мариупол”, който разказва за обикновения живот на хората от тогава все още малко известния крайбрежения град, докато отношенията между Украйна и Русия се изострят с всеки изминал ден. След началото на войната на 24 февруари, той отново отива в Мариупол, за да продължи темата от първия филм, документирайки военното всекидневие в остро атакувания град. Там загива под руския обстрел на 2 април.

Кинофестивалът във френския крайбрежен град продължава до 28 май.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top