Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гутериш: Войната влошава световната продоволствена криза

[post-views]

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в сряда отново предупреди, че предстоят години на масов глад, ако нарастващата световна продоволствена криза заради войната в Украйна остане неконтролирана. Той призова Русия да освободи украинското зърно, съобщи АФП.

По време на среща на върха на ООН в Ню Йорк, Гутериш каза, че войната в Украйна усложнява глобалната продоволствена несигурност, която вече се влошава от затоплянето на температурите и пандемията на коронавирус.

Гутериш каза, че само за две години броят на хората с тежка продоволствена несигурност се е удвоил – от 135 милиона преди пандемията до 276 милиона днес.

Той добави, че повече от половин милион души живеят в условия на глад, което е увеличение от над 500 процента от 2016 г.

„Сега войната в Украйна засилва и ускорява всички тези фактори: изменението на климата, Covid-19 и неравенството“, каза той на срещата относно нарастващата продоволствена криза, председателствана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

„Това заплашва да вкара десетки милиони хора в продоволствена несигурност, последвана от недохранване, масов глад и глад, в криза, която може да продължи с години“, добави Гутериш.

Преди нахлуването на Русия в съседа ѝ през февруари, Украйна изнасяше 4,5 милиона тона селскостопанска продукция на месец през своите пристанища – 12 процента от пшеницата на планетата, 15 процента от нейната царевица и половината от слънчогледовото масло.

Но тъй като пристанищата Одеса, Черноморск и други са откъснати от света от руски военни кораби, доставките могат да пътуват само по претоварени сухопътни маршрути, които са далеч по-малко ефективни.

Гутериш призова Русия да освободи украинския износ на зърно.

„Нека бъдем ясни: няма ефективно решение на продоволствената криза без реинтегриране на производството на храни в Украйна“, каза той. Русия трябва да разреши безопасния и сигурен износ на зърно, съхранявано в украинските пристанища. Могат да бъдат проучени алтернативни транспортни маршрути – дори ако знаем това само по себе си, това няма да е достатъчно за решаване на проблема“, добави Гутериш.

Шефът на ООН каза също, че руските храни и торове „трябва да имат пълен и неограничен достъп до световните пазари“.

Русия е водещият в света доставчик на ключови торове и газ. Войната и международните икономически санкции срещу Москва нарушиха доставките на торове, пшеница и други стоки от двете страни, като повишиха цените на храните и горивата, особено в развиващите се страни.

Торовете не са обект на западните санкции, но продажбите са прекъснати от мерките, предприети срещу руската финансова система, твърдят дипломати.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани