Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Киев удължи с 90 дни военното положение и мобилизацията

[post-views]
Киев удължи с 90 дни  военното положение и мобилизацията

Киев удължи с 90 дни военното положение и мобилизацията
Паметникът на украинския поет Тарас Шевченко на централния площад на разрушения град Бородянка, близо до Киев, 5 април 2022 г.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за удължаване с още 90 дни на военното положение и мобилизацията в страната. Разговорите около евакуацията на бойците от завода „Азовстал“ в Мариупол бяха описани като „много трудни“ от съветник на украинското президентство. Киев обяви, че е наредил на гарнизона там да се оттегли, но засега не коментира каква е съдбата на бойците.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че разчита парламентът да подкрепи подписания от него указ. Продължаването на военното положение и всеобщата мобилизация за 90 дни трябва да бъдат одобрени от поне половината украински депутати. В последното си видеообръщение той се обърна към жителите на окупираните населени места:

„Херсон, Мелитопол, Бердянск, Енергодар, Мариупол, и всички населени места, които се намират под временна окупация, трябва да знаят, че Украйна ще се върне. Нашата страна не захвърля никого и си връща това, което ѝ принадлежи. Ние помним Крим и никога няма да забравим нито геноцида през 1944 г., който съветската власт устрои на кримските татари, нито 2014-та година, – втората вълна на унищожение на свободния полуостров Крим“.

По-рано съветникът на ръководителя на президентската администрация в Киев Олексий Арестович прогнозира, че войната в Украйна едва ли ще завърши до есента. Той посочи, че военното положение в страната може да бъде отменено във всеки момент, но и предположи, че може да се запази в отделни райони на Украйна. Арестович каза още, че една от основните задачи при възстановяването на страната ще бъде разминирането.

От понеделник досега близо 1000 украински бойци са напуснали стоманодобивния завод в Мариупол. Те са отведени на контролирана от Русия територия, съобщи руското министерство на отбраната. Съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк заяви, че преговорите около евакуацията им са предизвикателство, „защото е заложен животът на хората“ и защото защитниците на пристанищния град са „символични“, но по негативен начин за Русия.

Междувременно Русия заяви, че използва ново поколение мощни лазерни оръжия за изгаряне на дронове в опит да противодейства на потока от западни оръжия, доставяни на Украйна. Украинският президент обаче направи паралел с твърдението на нацистка Германия, че е изобретила „оръжие чудо“ в последните дни на Втората световна война, когато е станало ясно, че ще загуби.

По думите му през третия месец от пълномащабната война Русия се опитва да намери своето „оръжие чудо“, което показва пълния провал на мисията.

Запорожката атомна централа в момента е свързана в енергийната мрежа на Украйна. Така от компанията Укренерго отговориха на руските твърдения, че занапред Киев ще трябва да заплаща тока от централата. В изявление от компанията обясниха , че съоръжението е под контрола на украински специалисти. Освен това  електропреносната система на страната не е свързана с тази на Русия и Беларус и доставката към руската територия фактически не е възможна.

По-рано руският вицепремиер Марат Хуснулин заяви, че Украйна ще може да получава електроенергия от Запорожката атомна централа, ако си плаща за нея. Централата беше завзета от руските войски в началото на март.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани