Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ковид-19 в Северна Корея: Пхенян обяви нови 230 хиляди случая

[post-views]
Северна Корея обяви първи случай на омикрон

Здравната криза в Северна Корея продължава да се задълбочава. Властите в страната съобщават, че през последните 24 часа са регистрирали 230 хиляди нови случая на хора с висока температура. Наред с новозаразените расте и броят на починалите, като според последните данни до този момент над 60 души са загубили битката с инфекцията.

От нулева заболеваемост до преди седмица днес случаите на ковид-19 в Северна Корея надхвърлят 1 700 000, според данните на кризисния център за превенция на страната.

От тях малко над един милион са оздравели, а близо 690 хиляди продължават да се лекуват.

В опит да овладее разпространението на инфекцията лидерът на страната Ким Чен Ун мобилизира армията и постави под блокада всички градове и области в страната.

Повече от 3000 военни медици участват в веригата за разпределението на лекарства за най-нуждаещите се, след като Ким Чен Ун вече нареди на аптеките в страната да работя денонощно.

Припомням, че на последното събрание на Политбюро във вторник Ким, хвърли вината за случващото в страната върху цитирам „непозитивното отношение, небрежността  и бездействието на висшите държавни служители, като призова правителството си и хората да обединят усилията си, за да поставят под контрол пандемията.

Северна корейският лидер обеща още да отпусне част от личните запаси с лекарства, като изрази увереност, че страната ще успее да се справи с пандемията.

Здравни експерти обаче се опасяват, че Северна Корея е изправена пред тежка здравната криза, посочвайки отживялата и изостанала здравна система на, нулевата ваксинация на населението, липсата на медикаменти за лечението от Ковид-19, както и тестове за проследяването на заболеваемостта.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани