Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кръщават улица на името на Пейо Яворов в италианско градче

[post-views]

В италианското градче Борго Верчели, област Пиемонт, започна процедура по посвещаване на улица на поета и революционер Пейо Яворов.

Инициативата за създаване на културната връзка на градчето с Чирпан е по инициатива на Генералното ни консулство в Милано.

Процедурата започна с видеоконферентна връзка между общинското ръководство на Борго Верчели, наричано още Борго Булгаро, и това на Чирпан. Предвижда се освен улицата на името на Яворов в италианското селище, площад в българския град да бъде кръстен на  Борго Верчели.

Пред замъка „Кастело Булгаро“, принадлежал на знатна фамилия, бе открито дърво-символ на приятелството между градчето и България. На церемонията присъства  президентът на провинция Верчели г-н Ералдо Бота  и други местни официални лица, както и генералният консул на България в Милано Таня Димитрова, обявена от кмета на Борго Верчели Марио Демаджистри за „почетен гражданин” на града.

Очаква се Демаджистри да бъде в Чирпан на Международния фестивал на лавандулата през юни.

Италиански исторически източници пишат за знатен български  род, пребивавал в района през Средновековието, за чийто родоначалник се смята Оглерио де Булгаро, с голямо влияние в градовете Верчели и Биела.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Виж още

Избрани