Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва: Половината от клиентите на „Газпром“ са отворили сметки в рубли

[post-views]
Москва: Половината от клиентите на „Газпром“ са отворили сметки в рубли

Половината от чуждестранните вносители на руски природен газ са се съгласили с предложената от Москва нова схема на плащане и вече са си открили сметки в „Газпромбанк“, обяви руският вицепремиер Александър Новак.

Александър Новак заяви, че в момента 54 големи, средни и малки компании имат действащи договори с “Газпром експорт”. 

„По мои данни около половината от тях вече са открили в нашата упълномощена банка специални сметки във валута и в рубли, за да осигурят постъпването на валутната печалба, конвертирането ѝ в рубли и заплащането за доставения газ в рубли“. 

Посочи Новак и допълни, че в близките дни ще бъде публикуван окончателният списък на компании, които са платили за газовите доставки в рубли.

От първи април Русия въведе нова схема на плащане за компаниите от така наречените неприятелски държави. Тя предвижда вносителите на руски природен газ да превеждат долари и евро по сметки в руската “Газпромбанк”, която от своя страна да ги конвертира в рубли на Московската борса.

България и Полша не приеха новите условия и газовите доставки за тях бяха прекратени.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че Европа ще се нуждае от газопровода “Северен поток 2”. В същото време Песков призна, че няма никаква надежда газопроводът да бъде въведен в експлоатация в настоящия момент.

Европейската комисия обяви тази седмица, че всичко друго, освен плащане в определената валута в газовите договори, е нарушение на санкциите срещу Русия.

Финландската държавна компания „Газум“ обяви във вторник, че Русия може да спре доставките скоро след отказа ѝ да плати на „Газпром“ в рубли.

Италианската енергийна компания „Ени“ съобщи, също във вторник, че е отворила сметки в евро и в рубли, за да изпълни предстоящи плащания за доставка на руски газ, като настоя, че това не е нарушение на международните санкции.

САЩ забраниха вноса на руски петрол и газ, но Европейският съюз е разделен по въпроса за налагане на такова ембарго, тъй като няколко страни членки са силно зависими от енергийните доставки на Москва.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани