Информационен център на Министерство на oтбраната

Адмирал Ефтимов участва в заседание на Военния комитет на ЕС и НАТО

Ролята на Стратегическия компас за усилване на способностите за защита на територията на Европейския съюз и интересите на европейските граждани, стратегическото партньорство с НАТО в политическата и военната област и влиянието на руската агресия срещу Украйна бяха ключовите теми, които началниците на отбраната на страните членки обсъдиха на заседанието на Военния комитет на ЕС.

В своето изказване началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта усилията на институциите и българското общество за подпомагането на украинските бежанци, намерили убежище в страната ни, както и предприетите на политическо ниво мерки за оказване на военнотехническа помощ на Украйна. Той изтъкна също пълната подкрепа на страната ни за приетите до този момент санкции по отношение на Русия.

Относно стратегическото партньорство с НАТО адмирал Ефтимов заяви, че повече от всякога е наложително засилването на сътрудничеството да става на базата на разширяването на вече договорени дейности вместо чрез добавянето на нови. Това ще допринесе за по-ускорена и гъвкава съвместна реакция на всички бъдещи заплахи в евроатлантическата зона.

Допълнително бе изказана благодарност към Военния секретариат и бе подчертана подкрепата на страната ни за развитието на капацитет за бързо развръщане, базиран на опита от използването на бойните групи на ЕС. В контекста на изграждането на военен капацитет началникът на отбраната подчерта необходимостта от създаването на механизми за съвместно придобиване и развитие на способности на основата на по-задълбочени коопериране и сътрудничество.

Адмирал Ефтимов потвърди значимите дългосрочни ангажименти на страната ни към военните тренировъчни мисии и операции в обхвата на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и благодари за изразената висока оценка към приноса на участващите в тях формирования и екипи от Въоръжените ни сили и български граждани.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top