Информационен център на Министерство на oтбраната

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България ще продължи с ускореното изграждане на способности за утвърждаване като надежден и предвидим член на НАТО и ЕС

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България ще продължи с ускореното изграждане на способности за утвърждаване като надежден и предвидим член на НАТО и ЕС

„Само с колективни усилия на страните-членки и партньорите, както и с коректна оценка на основните рискове към способностите на военния инструмент на мощта на Алианса да реализира поставените стратегически военни цели, могат да бъдат определени конкретните мерки за преодоляването на заплахите и предизвикателствата в зоната на отговорност и да се постигне подобряване на общата сигурност на НАТО“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при представянето на национална позиция в рамките на заседанието на Военния комитет на Алианса, което се проведе вчера, 19 май, в Брюксел, Белгия.

Срещата на началниците на отбраната на страните-членки на НАТО бе открита от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг с представяне на политическите указания по предстоящата среща на върха в Мадрид на 29 и 30 юни 2022 г. В рамките на сесиите бяха обсъдени актуални теми и обменени становища по изменението на средата за сигурност в евроатлантическата зона, настоящите и бъдещите предизвикателства пред страните-членки на НАТО в резултат на войната в Украйна.

Специално внимание бе отделено на изпълнението на мерките за възпиране и отбрана в зоната на отговорност на Съюзния командващ по операциите и на дългосрочното адаптиране на структурата на силите на НАТО. Съюзният командващ по трансформацията представи своите стратегически съображения и предложения за военен принос към политическите указания 2023, след това той направи обстоен анализ на концепцията за многокомпонентните операции и на дигиталната трансформация на Алианса.

Адмирал Ефтимов изрази подкрепа към работата на Съюзното командване по трансформацията за развитието на ключовите стратегически и концептуални документи в областта на многокомпонентните операции и на способностите за възпиране и отбрана. Той бе категоричен, че България ще продължи с ускореното изграждане на способности във военната област за утвърждаване като надежден и предвидим член на НАТО и Европейския съюз.

Началникът на отбраната акцентира върху позитивния ефект от механизмите за възпиране и отбрана и приносът към новия модел на силите на НАТО върху общата сигурност по Източния фланг и в частност, в Черноморския регион. За пореден път той сподели визията си за необходимостта от реалистична оценка и търсенето на баланс между националните и колективните възможности и изискванията, които конкретният геополитически контекст налага по отношение на военното присъствие и проектирането на сигурност.

Адмирал Ефтимов информира за взетото от Министерския съвет решение за приемане предложението на Италия да изпълнява ролята на водеща нация в бойната група на Алианса на територията на България, като използва възможността да благодари за приноса на Италия и Албания в нея.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top