Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Антикризисни мерки подкрепят уязвимите и семейства с деца

[post-views]
Антикризисни мерки подкрепят уязвимите и семейства с деца

Въвеждат нулев ДДС за хляба, 25 ст./л отстъпка за гориво, вдигат пенсиите с 20%

Безпрецедентен социален пакет с антикризисни мерки представи в сряда правителството. Пакетът е бил приет в рамките на коалиционния съвет. Според премиера Кирил Петков той се оценява на над 2 млрд. лв. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Нула процента ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел.

„Когато става дума за стандарта на живот на българите и овладяването на кризата, ние сме единни“,  заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков. Според него мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, които в момента са в най-голям риск от ефекта на инфлацията, и младите семейства с деца. Фокусът е специфично върху горивата и електрическата енергия“, обясни премиерът.

Като първа мярка премиерът представи подкрепата за семействата с деца. „Това е дългосрочна мярка, предвиждаща увеличението на размера на данъчното облекчение за деца да се покачи от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца. С други думи – семействата с деца ще могат да получат това данъчно облекчение веднага“, обясни премиерът.

Пенсиите скачат според Петков с над 20% от 1 юли, като по този начин минималната пенсия реално се вдигала от 370 лв. на 467 лв. За последните 12 месеца повишението е било със 167 лв., или 56%. Тук искам ясно да акцентирам, че по времето на ГЕРБ за 12 години минималната пенсия се покачи със 100 лв., каза още министър-председателят. По т. нар. швейцарско правило ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията в зависимост от това, кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Въвежда се нулева ДДС ставка за хляба, а ставката за парно и топла вода, както и за природния газ и метана ще е 9%. Увеличава се и прагът на задължителната регистрация по ДДС на 100 000 лв., с което коалицията се надява да намали административните тежести върху малкия и средния бизнес. Ще се облага и свръхпечалбата от производство и продажба на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители, обяви още премиерът. Във връзка с покачващите се цени на горивата правителството предвижда отстъпка от 25 стотинки на литър при всяко зареждане на бензин А95-H и дизел.

Ще бъдат увеличени и общият размер на електронните ваучери, които могат да бъдат използвани за храна, комунални услуги, както и култура и изкуство. Намаляване на лихвата за просрочени плащания към държавата и общините също бе сред анонсираните мерки.

Този пакет е безпрецедентен. Остойностяването му е около 2 млрд. лв., посочи премиерът Кирил Петков. По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение.

Най-ново

Единична публикация

Избрани